Index Vakbarát Hírportál

Ahol a 16 százalékos szja-kulcs is sok

2010. október 19., kedd 07:13

Kedden érkezik Bukarestbe az IMF küldöttsége, hogy felmérje, Románia milyen mértékben tett eleget a hitelegyezményben vállalt kötelezettségeinek, írja a Napi Gazdaság. A tervek szerint átlapozzák a jövő évi büdzsé tervezetét, miközben tárgyalnak egy új, a jelenlegi hitelmegállapodás értékénél alacsonyabb, úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződés feltételeiről is - jelentette be Tony Lybek, a pénzintézet Romániáért felelős biztosa.

A helyi sajtóban megszólaló szakértők máris tudni vélik, hogy a kormány kemény alkudozásra készül a Valutaalap küldötteivel. A Gandul című napilap értesülése szerint Emil Boc miniszterelnök arról készül meggyőzni a washingtoni szakembereket, hogy az államháztartás terhére egy sor adó- és járulékcsökkentést, valamint némi minimálbér-emelést engedélyezzenek.

A lap szerint a kormányzó demokrata-liberális (PDL) párt a jelenlegi 600 lejes (mintegy 140 euró) minimálbért jövőre 700 lejre növelné. Emellett a jelenlegi 16 százalékról 12 százalékra csökkentenék az egykulcsos szja-t, miközben a tb-járulék 44-ről 41 százalékra csökkenne.

A tervezett intézkedések a jövő évi költségvetésben 2,2 milliárd eurós lyukat ütnek, ami a jövő évi deficitcélt 4,4 százalékról 4,8 százalékra módosítaná. A hiány növelésére adott nemleges IMF-válasz azonban borítékolható, így Bukarest ismét a fejlesztésekre szánt összegekből lesz kénytelen pénzt elvonni.

Csakhogy az előző években a potenciális külföldi befektetések jelentős része az infrastruktúra hiányossága, valamint a fejletlen üzleti környezet miatt hiúsult meg - figyelmeztetnek a helyi szakértők.

Rovatok