Index Vakbarát Hírportál

Elintézte a válság a Wall Street-i nőket

2010. november 5., péntek 07:26

A recesszió nem bánt valami kíméletesen a női munkavállalókkal a Wall Streeten. A Bloomberg szerint a férfiakhoz képest még annak ellenére is ötször annyi nő vesztette el a munkáját a recesszió elején a pénzügyi szektorban, hogy eleve kisebbségben voltak.

A két nem közötti fizetési szakadék is nőtt a szektoron belül 2000-2007 között - derült ki a Wharton menedzseriskola egy elemzéséből. Bár a nők az USA-ban különböző ágazatokban jelentős lépést tettek az olló közelítésében, ugyanez a Wall Streetről nem mondható el. A Wall Street Journal (WSJ) szerint jelenleg 9,6 százalékkal több férfi dolgozik a pénzügyi szektorban, mint tíz évvel ezelőtt, a nők aránya viszont 2,6 százalékkal csökkent, írja a Napi Gazdaság.

A fiatal munkavállalók között a változás még szembetűnőbb: a 25-30 éves nők esetében 16,5, a 20-24 éveseknél pedig 21,8 százalékos a csökkenés. Vagyis egyre kevesebb nő dolgozik a Wall Streeten. Sőt, az a kevés is, aki ott kezdi pályáját, később vagy saját elhatározásból hagyja ott vagy kiszorítják - állapítja meg az elemzés. Ennek egyik okaként a technológiát és a kiszervezéseket (outsourcing) említi a WSJ, mások viszont a pénzügyi szektorban a nőkkel szemben élő sztereotípiákat hozzák fel okként.

A hagyományos vélekedés szerint ugyanis a nők eleve nem is keresik maguktól az ilyen típusú munkákat, egyrészt mert jobban értékelik a munka és magánélet közötti egyensúlyt, másrészt mert tudják, hogy a Wall Streeten ezt nem is találják meg. Egyszerűen olyan munkát keresnek, amely kevesebb stresszel, kevesebb munkaórával jár és a családjukkal több időt tölthetnek.

Egy kutatás, amit top üzleti iskolák MBA-képzésén részt vevők között végeztek, viszont arra mutatott rá, hogy a nők azért nem találják vonzónak a pénzügyi - különösen a befektetési banki - karriert, mert ezeket a pályákat macsó karriernek látják, és eleve azt feltételezik, hogy ilyen állásokra nőket nem is vesznek fel. Ezért még ha ilyen irányú végzettséggel is rendelkeztek, inkább az üzletfejlesztés és marketing felé orientálódtak és inkább a pénzügyi vezetői (CFO) pozíciókat célozzák meg.

Többen viszont úgy vélik, hogy mindezek ellenére különösen a pénzügyi vállalatok irányításában nagyobb diverzitással (például több női vezető) pozitív hatást lehetne elérni: csökkenteni lehetne egyebek mellett a szélsőségesen kockázatos döntések előfordulását. Egyes vélemények szerint ugyanis a válság miatt bajba került bankok (Lehman, Bear Stearns, Merrill Lynch, AIG) döntéshozói "hiperambiciózus", "első osztályú" férfiak voltak, akiknek a nagy nyereségek és a kockázatok iránti étvágya elnyomta a józan és megfontolt gondolkodást.

Ezt temperamentumban és perspektívákban képviselt nagyobb diverzitással oldani lehetne egyes szakemberek feltevése szerint. Mindezzel együtt azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a Wall Streeten sztereotípiákkal minden nőnek számolnia kell, és azok, akik ott karrierre vágynak, jobb, ha ezt elfogadják.

Rovatok