Index Vakbarát Hírportál

Letaszítanák trónjáról a Daimlert

2010. november 16., kedd 07:51

A Volkswagen, Európa legnagyobb autógyártója Nyugat-Európa legnagyobb teherautó-gyártójának létrehozására készül, hogy letaszítsa trónjáról a Daimler AG-t.

A tervek szerint a svéd Scania AB, ami 46 százalékban a Volkswagen tulajdonában van, egyesülne a német MAN SE-vel, amelyben a VW-nek közel 30 százaléka van - írja a Napi Gazdaság. Az ügylet során az utóbbi részesedést a VW átadná a svéd vállalatnak. A Scania-MAN a nyugat-európai közepes és nehéz teherautók piacának 27 százalékát birtokolná, szemben a Daimler 23 százalékával. A Scania közleménye szerint a fúzió után mindkét vállalat megőrizné márkanevét és gyártmányait.

A fúzió után kivásárolnák a MAN kisebbségi részvényeseit, amivel lehetővé válna, hogy a VW kihasználja a fúzióból fakadó szinergiákat és a nagy sorozatú gyártás előnyeit. Az ügy mindhárom részvevője igen jól teljesített az idén a tőzsdén: a Volkswagen papírjainak értéke 74 százalékkal emelkedett, a MAN részvényei 51, a Scaniáé 58 százalékkal drágultak.

A MAN piaci értéke a november 12-ei záróár alapján 11,8 milliárd euró (16,4 milliárd dollár), ebből a VW részesedése 3,5 milliárd euró. A Scania piaci kapitalizációja 116 milliárd korona (16,9 milliárd dollár). Globálisan az egyesült vállalaté lehetne a piac 5,9 százaléka, ami meghaladná a Volvo öt százalékát, de messze lenne a Daimler 11 százalékától.

A MAN egyszer már megpróbálta becserkészni a Scaniát, de akkor kudarcot vallott. A cég 2006 szeptemberében ellenséges felvásárlási ajánlatot tett versenytársára, de kénytelen volt visszavonni 10,3 milliárd eurós ajánlatát, mert mind a VW, mind az Investor AB - a svéd vállalat akkor második legnagyobb részvényese - ellenezte azt. Ez utóbbi akadály elhárult, mivel az Investor 2008 nyarán eladta a pakettjét.

Rovatok