Index Vakbarát Hírportál

Jól kerestek az adózók a bankmentéseken

2010. december 8., szerda 17:27

Az eredetileg 700 milliárd dollárosra tervezett amerikai bankmentő program még mindig nem túl népszerű az állampolgárok körében, pedig jelentős "profitot" hozott az államkasszának - idézi az FTD-t a portfolio.hu.

A bankmentésre létrehozott programon, a TARP-on keresztül elsősorban bajba jutott pénzintézetek elsőbbségi részvényeit, illetve részvényekre szóló opciókat szerzett az amerikai állam. Ezekből a befektetésekből az árfolyamnyereségen túl például osztalék formájában részesült az államkassza, mégpedig több tízmilliárd dollár értékben - írja a portfolio.hu.

Morgan Stanley

A befektetési bank bevételei a válság során jelentősen csökkentek, főként a nagy versenytárs a Goldman Sach-szel szemben esett vissza. A bankmentő programból a befektetési bank 10 milliárd dollárral részesült, de a stratégia átdolgozásának köszönhetően a segítséget az elsők között fizette vissza 2009 nyarán. Az amerikai államkassza 1,3 milliárd dollárral lett gazdagabb a tranzakcióval.

Goldman Sachs

A bankház a versenytársaknál jobban vészelte át a válságot, de 2008 végén a vállalat 1999-es részvénykibocsátása óta először veszteséges lett. A TARP programból 10 milliárd dollárt kapott a bank, amit 2009 nyarán utaltak vissza az államkasszába. Az adófizetők 1,4 milliárd dollárt kerestek a segítség-nyújtáson.

GMAC

Az eredetileg a General Motors finanszírozó részlegeként ismert GMAC jelenleg Ally Financial néven működik. A bank a válság alatt több lépésben 16 milliárd dollárnyi segítséget kapott a bankmentő csomagból, aminek a visszatörlesztését még nem kezdte el. Az amerikai állam jelenleg 56 százalékos részesedést birtokol a vállalatban, és 1,6 milliárd dollárt keresett a "befektetésen".

JP Morgan

A pénzintézet a szektortársaknál jobban teljesített a válság alatt, és tőkeerejének köszönhetően a legnagyobb turbulenciák közepette is képes volt akvizíciókra, megvásárolta a Bear Stearns befektetési bankot és a Washington Mutual-t is. A TARP-ból 25 milliárd dolláros segítséget kapott, amit 2009 nyarán vissza is fizetett. Az állam a tranzakción 1,8 milliárd dollárt keresett.

Wells Fargo

A válság hónapjaiban a bank felvásárolta a nagy versenytársat a Wachoviát, jelenleg mérlegfőösszeg alapján a negyedik legnagyobb bank a bankmentő programból 25 milliárd dollárt kapott, az adófizetők 2,3 milliárd dollárt kerestek a tranzakción.

Bank of America

A mérlegfőösszeg alapján a legnagyobb amerikai bank 45 milliárd dollárt kapott a bankmentő programból, amit már vissza is fizetett. Az államkasszát 4,3 milliárd dollárral gazdagította a tranzakció.

Citigroup

A Bank of Americahoz hasonlóan a Citigroup is 45 milliárd dollár állami segítséget kapott. Az amerikai állam a hét elején adta el Citigroup részvényeit, a bankban való részesedés megszerzése és későbbi értékesítése a kormány szerint legalább 12 milliárd dollár hasznot hozott.

Rovatok