Index Vakbarát Hírportál

Kifizette adósságait a RUE

2010. december 8., szerda 12:10

A Gazprom Exporttól kapott pénzből fizette ki a Gazpromnak és a Naftogaznak 2,5 milliárd dolláros adósságát a RosUkrEnergo. A RUE így visszakaphatta a korábban lefoglalt 12 milliárd köbméternyi földgázát.

Visszakapta a RosUkrEnergo (RUE) Ukrajnától a 12,1 milliárd köbméter lefoglalt földgázt, miután kifizette fennálló tartozásait. A RUE az ukrán Naftogaznak 1,7 milliárd, a Gazpromnak 810 millió dollárt fizetett ki, s ezen felül 450 millió dollár előleget adott az ukrán állami konszernnek a gáz tárolására és tranzitjára. A Kommerszant úgy tudja, a pénz a Gazprom Exporttól érkezett. A gázt még a tavaly januári orosz-ukrán gázháború nyomán foglalta le Ukrajna.

A RUE az orosz Gazprom és egy svájci cég vegyes vállalata, utóbbi többségét Dmitro Firtas ukrán üzletember ellenőrzi. Firtas már a türkmén gázt Ukrajnába vivő első komoly cégben a Reszpublikában is benne volt, és ettől kezdve 2009-ig az összes fontos utódcégben szerepe volt. Dolgozott az Iterának, majd állítólag övé volt az Eural Trans Gas fele.

2006-2008 között a RUE közvetítőként vett részt az orosz Gazprom és vevői közötti gázügyletekben. Julija Timosenko korábbi ukrán kormányfő követelésére azonban tavaly januárjában kizárták a szerződésből, megszűnt a ukrajnai gázkereskedelmi joga.

A Naftogaz állami konszern a RUE 1,7 milliárd dolláros tartozása fejében kiemelt a tározókból 12 milliárd köbméter gázt, amely a RUE tulajdonát képezte. Dmitro Firtas a cégétől elvett gáz ügyében a stockholmi választott bírósághoz fordult, amely igazat adott neki. A bíróság szerint bár a Naftogaznak egy másik ügyletből valóban volt követelése a RUE-val szemben, a tartozás rendezésének a gáz lefoglalása akkor sem volt jogszerű módja.

Korábban az ukrán kormány attól tartott, hogy ha a RUE kivinné az gázt az országból, hiány keletkezne Ukrajnában, ha viszont a belpiacon adná el a gázt, az azt jelentené, hogy visszatérne Ukrajnába. A Kommerszant úgy tudja, a Naftogaztól visszakapott mennyiséget a RUE a Gazpromnak adhatja tovább aki azt az EU-ban értékesítheti, bár egyelőre nem tudni, mikor és milyen áron.

A gázt a RUE többek között a magyar EMFESZ-nek tárolta, amíg azt le nem foglalták az ukránok. A gáz nélkül maradt EMFESZ-t ügyvezetője az ügyfelek érdekére hivatkozva tavaly eladta a RosGasnak egy azóta is vitatott ügylet során.

Rovatok