Index Vakbarát Hírportál

Több pénz kell válságkezelésre

2010. december 10., péntek 11:00

A kormányoknak fel kell készülniük arra, hogy a jövőben nagyobb összegeket különítsenek el válságkezelésre - nyilatkozta Vitor Constancio, az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke tegnap a Bloomberg televíziónak.

Vitor Constancio szerint a válságkezelésre elkülönített forrásokkal rugalmasabban kellene bánniuk a döntéshozóknak és egyben fel kell készülniük arra, hogy szükség esetén további pénzeket különítsenek el e célra. A műsorvezető azon kérdésére, hogy a Kormányzótanács többi tagja is támogatná-e a javaslatot Constancio nem kívánt reagálni.

Az Európai Központi Bank az elmúlt hetekben folyamatosan hangsúlyozta, hogy a kormányoknak többet kell tenniük. AZ EKB minden bizonnyal azt szeretné, ha a kormányok nagyobb szerepet vállalnának magukra a válságkezelésben, csökkentve ezzel a pénzügyi rendszer szereplőinek jegybanki forrásfüggőségét. A bank egyébként a tegnap napvilágot látott stabilitási jelentésében is erre figyelmeztetett.

Constancio kommentárja egyértelműen arra utal, hogy az Európai Központi Bank nem szeretné, ha neki kellene megmentenie az eurózónát - vélig elemzők. Carsten Brzeski, az ING elemzője szerint jelenleg az EFSF-ben (a 440 milliárdos válságkezelő alapban) nincs elég pénz, de még ha lenne is akkor sem lenne a válság-kezelésnek pontosan kidolgozott módja.

Rovatok