Index Vakbarát Hírportál

Még évekig fog szenvedni Európa

2011. január 6., csütörtök 07:53

Európa jelenleg olyan problémákkal áll szemben, melyek kezelése évekig is eltarthat - fogalmazta meg elkeserítő jóslatát minapi előadásában a neves közgazdász, Kenneth Rogoff. A Harvard Egyetem professzora szerint a következő 10 év egyértelműen az államadósságokról fog szólni - írja a portfolio.hu.

Kenneth Rogoff közgazdász professzor a Bloomberg beszámolója szerint egy konferencián arra is kitért, hogy az euróövezet perifériális államai jelenleg mély költségvetési válsággal küzdenek. Úgy gondolom, hogy néhány ország esetében látni fogunk adósság átstrukturálást (kvázi államcsődöt) - vetítette előre a szakember a portfolio.hu beszámolója szerint.

Rogoff fenti kijelentése nem újdonság, korábban ugyanis már beszélt arról, hogy Európának nincs elég hitelessége kijelenteni, hogy államainak nem lesz szüksége adósság újrastrukturálásra.

A Harvard Egyetem professzora, a 2009-ben megjelent "This time is different" című, pénzügyi válságok történetét feldolgozó könyv szerzője előadásában azt is hangsúlyozta, hogy az előttünk álló 10 év az adósság kérdése körül fog forogni.

Itt van Írország, Portugália és Görögország, valamint az emberek már Spanyolország miatt is aggódnak - utalt Rogoff a gyenge euróövezeti tagállamok csoportjára. Az IMF korábbi szakértője úgy véli, hogy a mentőcsomag ellenére Görögország csődöt fog jelenteni.

A szakember ugyanakkor megnyugtatóan nyilatkozott az euró jövőjéről. Jelentős politikai elhatározás van a folytatás iránt Németországban - emelte ki Európa legnagyobb gazdaságának összetartó erejét Rogoff, aki szerint Európát már akár "feltörekvő országként" is lehetne jellemezni.

Rovatok