Index Vakbarát Hírportál

A cégvezérek már látják a szebb jövőt

2011. január 26., szerda 12:06

A PwC friss felmérése szerint két évvel a recesszió mélypontja után a vezérigazgatók jövőbeli növekedésbe vetett bizalma újra közel arra a szintre tért vissza, amelyen a válság előtt állt. A megkérdezett 1201 vezérigazgató csaknem fele nagyon bizakodóan várja a következő 12 hónapot.

Míg a tavalyi felmérésben csak 31, idén már 48 százalék volt azoknak a vezérigazgatóknak az aránya, akik nagyon bizakodóan várják a következő 12 hónapot.  A PWC közleménye szerint ez az arány már nagyon közel van a gazdasági válság előtti adathoz: 2008-ban a válaszadók fele volt nagyon optimista.

Összességében véve a vállalatvezetők 88 százaléka nyilatkozta azt, hogy mára bizakodó a következő 12 hónap kilátásait illetően, míg tavaly 81 százalék volt ez az arány. A megkérdezettek 94 százaléka bízik a hosszabb távú növekedésben, ennyien várják, hogy három év múlva az világgazdaság átlagos növekedési üteme legalább 2 százalék lesz.

A megújult bizalom valamennyi földrészre kiterjed; a vezérigazgatók Indiában, Ausztriában, Kolumbiában, Peruban, Kínában, Thaiföldön és Paraguayban különösen derűlátók a rövid távú növekedést illetően. Európai szinten a nyugat-európai vezérigazgatók a legkevésbé bizakodók. Ez alól a német vállalatvezetők képeznek kivételt: itt a vezérigazgatók csaknem 80 százaléka tartozott a nagyon bizakodó kategóriába, ami hatalmas előrelépés a tavalyi nagyjából 20 százalékhoz képest.

A vállalatvezetők a jövőbeli növekedés szempontjából Kínát tekintik a legfontosabb országnak. A megkérdezettek 39 százaléka nevezte meg kulcsfontosságú területként, melyet az Egyesült Államok (21 százalék), Brazília (19 százalék) és India (18 százalék) követ. Ugyanakkor Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát tekintik a termékek és nyersanyagok legfontosabb forrásának.

Az európai a vállalatvezetők 90 százaléka a következő 12 hónapra cége működésének bővülését várja Ázsiában. 84 százalék állította ugyanezt Latin-Amerikáról, 75 százalék Afrikáról, 72 százalék a Közel-Keletről és 70 százalékKelet-Európáról. Azonban a válaszadók csupán egyharmada jelentette ki, hogy magas növekedési potenciált kínál az az ország, ahol központi telephelye található.

Rovatok