Index Vakbarát Hírportál

Nem isszák a sört a németek

2011. január 27., csütörtök 14:07

Már a negyedik éve csökken Németországban a sörfogyasztás. A német statisztikai hivatal adatai szerint 2010-ben 98,3 millió hektoliter sört gyártottak az unió legnagyobb tagállamában, ami 1,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Tovább csökkent a sörfogyasztás Németországban tavaly, pedig labdarúgó világbajnokság is volt, ami rendszerint megdobja a gyártók forgalmát.  A német statisztikai hivatal adatai szerint 2010-ben 98,3 millió hektoliter sört gyártottak az unió legnagyobb tagállamában, ami 1,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az export nőtt, a belföldi fogyasztás azonban 2,9 százalékkal 83,4 millió hektoliterre csökkent a 82 millió lakosú országban.

Ágazati elemzők szerint a visszaesésnek egyszeri és szerkezeti okai is vannak; nyáron például gyakran nem volt igazi sörkerti időjárás, és az átlagosnál hidegebb tél is visszafogta a fogyasztást. A strukturális tényezők közül a legfontosabb, hogy a tipikus sörfogyasztó az alacsony képzettségű gyári munkás, ilyenből pedig egyre kevesebb van Németországban.

Ugyancsak jelentős az alkoholfogyasztásra vonatkozó általános társadalmi viszonyulás változása: évről évre kevesebben fogyasztanak napi rendszerességgel alkoholtartalmú italokat.

A legtöbb sör Észak- Rajna-Vesztfália tartományban fogyott 2010-ben. A nagy sörfogyasztó Belgiummal és Hollandiával határos tartományban adták el majdnem minden negyedik liter sört, a teljes fogyasztás 24,7 százalékát. A második helyen Bajorország áll 21,9 százalékkal.

Rovatok