Index Vakbarát Hírportál

Irodabérlet: az ár számít

2011. február 18., péntek 08:07 | aznap frissítve

Lassan javuló irodapiaci kilátásokat, optimistább piacot jelez a Skanska Office Index, írja a Napi Gazdaság. Az immár negyedik alkalommal elvégzett kutatásból kiderül, hogy a cégek az elmúlt évhez képest valamivel pozitívabban látják iparági fejlődésüket, és többen részesítenék előnyben a környezettudatossági szempontokat - foglalta össze az index legfontosabb tanulságait Andreas Lindelöf, a Skanska Property Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az irodaválasztási szempontok sorrendje nem változik: bérleti díj, egyéb költségek, parkolási lehetőség, energiaköltségek. A környezettudatosságra törekvés nem jár pluszköltséggel, vagy ha mégis, azt az üzemeltetési díjban elérhető megtakarítás ellensúlyozza. (Egy Green Building tanúsítvány eleve 25 százalékkal kisebb energiafelhasználást követel meg.) Fejlesztőként amúgy sem költségben, hanem befektetésben gondolkodnak, ami előbb-utóbb megtérül - hangsúlyozta Lindelöf.

A piac javulása és a csökkentett energiafelhasználású irodák iránti igény erősödése arra ösztönzi a Skanskát, hogy a most elindított XIII. kerületi Green House irodaház után évente egy új épület fejlesztését kezdje el. A zöld szemlélet érvényesítése egyfajta biztonságot jelent - erősítette meg Baross Pál, a RICS Magyarország elnöke, aki kifejtette, hogy a kevesebb pénz ma már csak a legjobb projektekre, a legjobb bérlőkre és a legjobb befektetésekre koncentrálódik.

Loska Erika, a Skanska bérbeadási tanácsadója az index kapcsán rámutatott: a felmérés egyértelműen jelzi az elmúlt két év visszaesése után a bérlők óvatos optimizmusát, a költségcsökkentési stratégiák fókuszba kerülését és a bérlők energiaoptimalizálási törekvéseit. Lassan, de nő a nagy terű irodák elfogadottsága, immár a válaszolók 36 százaléka preferálja ezt az elrendezést. Noha a cégek mintegy harmada létszámbővüléssel kalkulál - ez az arány korábban csak 25 százalék volt -, irodaterületük jelentős növekedésére nem számítanak.

Egy minősített épületben, mint amilyen a Népliget Center, az irodabelsőkben már csak a bútorozással és az érzékelőkkel lehet fokozni a környezettudatosságot, ennek a költsége a Skanska saját használatú, 400 négyzetméter alapterületű irodájánál plusz kétmillió forint volt. A piaci verseny egyébként nem engedi a zöld irodaházak bérleti díjait az átlagnál magasabbra emelkedni, ezért a Népliget Centerben sem több 13 eurónál a tarifa.

Rovatok