Index Vakbarát Hírportál

Minden drágul a világban

2011. február 21., hétfő 11:51 | aznap frissítve

A világszerte erős kereslet és a készletek csökkenése egyre feljebb tolja az árutőzsdei árfolyamokat, miközben az élelmiszerek és az energia árának emelkedésével járó kockázatok miatt nőtt a globális fogyasztói árindex - állapítja meg a Saxo Bank legfrissebb elemzése.

A befektetési bank elemzői szerint a közel-keleti és észak-afrikai geopolitikai feszültség mellett hamarosan "címlapsztori" lesz az alapvető élelmiszerek felhalmozása is. A szója, a búza és a rizs piacán a magas árak miatt csökkent az exportkereslet.

A világszerte erős kereslet és a készletek csökkenő szintje egyre feljebb tolja az árutőzsdei árfolyamokat. Az alapvető gazdasági adatok fényében a gazdasági fellendülés ugyan megalapozott, de januárban – az élelmiszerek és az energia árának emelkedésével járó kockázatot jelezve – ismét feljebb kúszott a globális fogyasztói árindex. A Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA régió) geopolitikai feszültségei mellett hamarosan címlap sztori lesz az alapvető élelmiszerek felhalmozása is, amely a mezőgazdaságban egyre lényegesebb tényezővé válik. Az Európai Központi Banknak az infláció elleni küzdelemről tett ragadozóhoz illő megjegyzései pedig elégségesnek bizonyultak ahhoz, hogy a dollár gyengüljön ez euróval szemben.

A hét mérlege: szerény mértékű általános emelkedés

A Reuters Jeffries CRB index a különböző ágazatok eltérő teljesítménye mellett csekély emelkedéssel zárta a hetet. Szokás szerint a puha áruk muzsikáltak a legjobban, közülük a gyapot és a kávé vitte a prímet. Együtt masírozott tovább a négy nemesfém, miután az ezüst és az arany felocsúdott a 2011 eleji eladások után, a platina és a palládium pedig az autóiparban jelentkező erős keresletnek köszönhetően parádézott.

Az ezüst az arany elé került

Az észak-afrikai polgári elégedetlenség fellángolását követő január végi fordulat óta az arany árfolyama egyre magasabbra hág. A fizikai készletek iránt jelentkező erőteljes kereslet bőven felszívta azt az enyhe kiáramlást, amelyet a tőzsdén jegyzett alapok készleteinek a decemberi csúcshoz képest mindössze 4,5%-os csökkenése hozott. Az elmúlt hetekben mégis inkább az ezüst produkált bajnokhoz illő teljesítményt, és az észak-afrikai nyugtalanság kezdete óta 12%-ot vert az aranyra. A befektetők olyan sebesen vásárolják fel az ezüstérméket, hogy a készletek kezdenek kimerülni, ami a kibocsátókat az eladások visszafogására kényszeríti.

A gyorsuló infláció miatt az elkövetkező hónapok egyik alapkérdése az lesz, hogy a fejlett országok jegybankjai képesek és felkészültek lesznek-e arra, hogy a gazdaság túlpörgése előtt még időben behúzzák a fékeket. A piac már elkezdte beárazni az első kamatemeléseket, amelyek Európában, az Egyesült Királyságban és az USA-ban 2011 második felére várhatók. Bizonyos országok ingatag állapotát látva a nagy kérdés az, hogy a kamatemelés valódi lehetőségként jöhet-e szóba. Ha a piac megneszeli, hogy a jegybankok az infláció elleni küzdelemben lépéshátrányba kerültek, a nemesfémek árfolyama még magasabbra szökhet.

Az arany az elmúlt héten áttörte az 1 370-es szintet. Innen az 1400 már bevehetőnek látszik, sőt az 1 424 és 1 430 közötti hármas csúcs meghódítása is szóba jöhet. Eközben az ezüst unciánként 32 dolláros árfolyamával a decemberi csúcsokat maga mögött hagyva 30 éve példátlan rekordot állított be. Egy évvel ezelőtt még 1 uncia arany 70 uncia ezüstöt ért, ma már csupán 43,50 unciát lehet érte kapni, ami 13 éve a legalacsonyabb arány.

Az ellátási gondoktól való félelem miatt nő az energia ára

Az energia iránt növekvő kereslet továbbra is 100 dollár felett tartja a Brent nyersolaj hordónkénti árát, a WTI nyersolaj árfolyama viszont a cushingi szűk keresztmetszet torzítása miatt 90 dollár alatt lebeg. A békétlenségtől forrongó MENA régió, valamint a desztillált termékek, például a dízel iránt Ázsiából jelentkező egészséges kereslet együttes hatása támaszt jelent az árfolyamok számára, máepedig ezek a tényezők vélhetően rövidtávon továbbra is érvényesülni fognak.

Terjed az aggodalom, hogy a Bahrainben és Líbiában élesedő tiltakozások zavart okoznak az olajtermelő országokból származó termékek szállításában. Ez új és veszélyt sejtető megvilágításba helyezné a globális kereslet és kínálat pillanatnyi helyzetét, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb tartalékkapacitással az OPEC rendelkezik.
A WTI nyersolajban nyitott spekulatív hosszú pozíciók továbbra is a csúcs közelében táboroznak, ezért a globális benchmarkok erőteljesebb szétválása a pozíciók hosszas zárását válthatja ki, ami a két termék ára közötti különbséget még szélesebbre tárná. Emiatt senkinek nem javasoljuk a WTI és a Brent közötti különbözet lekereskedését, mert a két termék közötti kapcsolata teljesen szétesett.

Két dollár fölött a gyapot ára

A gyapot árfolyamának erőteljes ingadozása ezen a héten nagy meglepetésre azzal folytatódott, hogy először került egy font termék ára két dollár fölé. A szűkös kínálat és az erőteljesen meglóduló globális kereslet együttes hatására tülekedve igyekeznek a pamutfeldolgozók az alapanyagot lekötni, így az árak másfelé nem is indulhattak, csak felfelé. A világ termelése 2011-ben várhatóan emelkedni fog, mert az árakra reagálva a gazdák várhatóan többet ültetnek, és fokozzák a termelést. Ebből adódik, hogy az elkövetkező hónapokban nyilván ismét felépülnek a globális készletek, ami határidős árakban is kifejeződik, hiszen például a decemberi lejárat ára jelenleg 70 centtel alacsonyabb, mint az azonnali.

Nyereségrealizálás a gabonapiacon

A múlt heti rekordok után a szója, a búza és a rizs piacán a befektetők ezen a héten realizálták nyereségüket, miközben a magas árak miatt csökkent az export kereslete. A világ legnagyobb exportőreként nyilvántartott Brazília szójatermelése az idén minden bizonnyal átadja a múltnak az előző évi rekordot, mert a csapadékhelyzet vártnál jobban alakult. A búza árának a közel-keleti békétlenség és az északi vetésterületet és így az őszi vetést Kínában sújtó szárazság támaszt jelent.

Miről árulkodnak a határidős árfolyamok?

A tőzsdén jegyzett alapokban vagy a GSCI-hez és a DJ-UBS-hez hasonló áruindex alapokban elhelyezett befektetések gyakran nem az elvárt megtérülést hozzák. Ennek az oka az, hogy a beszámoló tárgyát képző azonnali hónap teljesítménye és a határidős árak eltérnek egymástól. Ezek az alapok gyakran az azonnali hónapra szóló határidős kontraktusba fektetnek, így a befektetett összeget még a lejárat előtt át kell forgatni a következő hónapokba. Így tehát vállalják a határidős görbe alakulásával járó kockázatot, azaz amennyiben a határidős ár alacsonyabb, akkor az átforgatás eredménye pozitív, ellenkező esetben viszont negatív.

Rovatok