Index Vakbarát Hírportál

Fenyegeti a Moody's Izlandot

2011. február 23., szerda 16:40

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet figyelmeztette Izlandot: leminősítheti a szigetország adósbesorolását amennyiben a népszavazáson elutasítják a brit és holland állam kárpótlását.

Az izlandi elnök, Ólafur Ragnar Grímsson vasárnap jelentett be, hogy - immár második alkalommal - népszavazásra bocsátja az izlandi bankcsődkor állampolgárait kimentő brit és holland állam 5 milliárd dolláros kártérítéséről szóló törvényt, amelyet az izlandi parlament, az Althing egy héttel ezelőtt, szerdán fogadott el.

Az MMR közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a 771 megkérdezett izlandi állampolgár 57,7 százaléka támogatja az új kárpótlási törvényt.

A Moody's tájékoztatásában úgy fogalmazott: "ha a megállapodást elutasítják a népszavazáson, akkor valószínűleg leminősítenék Izland adósbesorolását Ba1 szintre, vagy annál lejjebb, mivel az ügy rendezésének hiánya negatív hatással lenne az ország gazdasági és pénzügyi stabilizációs folyamataira nézve". A  hitelminősítő azt is bejelentette, hogy a törvény elfogadása esetén az állam jelenlegi Baa3 minősítésének negatív kilátását stabilra javítaná.

A Moody's tájékoztatása szerint, amennyiben a mostani törvényt is elutasítja az izlandi lakosság, akkor az ügyben bíróság hozhat ítéletet. Ez lényegesen  meghosszabbítaná az ügy rendezésének idejét és növelné az izlandi kormány által 50 milliárd izlandi koronára (426 millió dollár) becsült, a kártérítés miatti adófizetői többletterhet.

Korábban a holland és a brit kormány fizette ki saját állampolgárainak az izlandi internetes bank, az Icesave 2008-as összeomlása miatt keletkezett károkat. A két EU-tagállam és Izland között jelentős feszültséget okozott az ügy, amelynek rendezése megszüntethetné a szigetország gazdaságát terhelő egyik legnagyobb bizonytalansági tényezőt, és javíthatná Izland majdani EU-csatlakozásának esélyeit.

Rovatok