Index Vakbarát Hírportál

Pánikhangulat a szaúdi tőzsdén

2011. március 2., szerda 07:37

2008 novembere óta a legnagyobb zuhanást szenvedte el ma Szaúd-Arábia vezető részvényindexe, miután a félelmek fokozódtak, hogy a közel-keleti feszültségek átterjednek az országra is. A Tadawul All Share index közel 7 százalékot esett kedden.

Újra a közel-keleti feszültségek kerültek a befektetők fókuszába, miután a olyan lapértesülések láttak napvilágot, miszerint szaúdi tankok indultak Bahreinbe a tüntetések elfojtására. Az illetékesek cáfolták a híreszteléseket, ennek ellenére a részvénypiacon nagy esés bontakozott ki.

Ekkora esésre 2008 novembere óta nem volt példa a szaúdi tőzsdén. Ezzel a 2010-ben elért csúcshoz képest megvolt a 20 százalékos esés árfolyamvesztés. A piac esése azt tükrözi, hogy még mindig nem oldódtak meg a geopolitikai kockázatok a régióban. Pletykák keringenek arról, hogy Szaúd-Arábiában is tüntetések szerveződnek március 11-re és 20-ra, amely nagy bizonytalanságot okoz - nyilatkozta a Bloombergnek a Gulfmena Alternative Investments részvénypiaci stratégája.

Globális szempontból a szaúd-arábiai helyzet azért lehet érdekes, mert az arab országok közül a legnagyobb olajkitermelőnek számít. Az olaj árfolyama meg is ugrott a hírekre, a Brent 114 dolláron is járt.

Rovatok