Index Vakbarát Hírportál

Újabb csúcson az élelmiszerárak

2011. március 3., csütörtök 15:04

Újabb csúcsra emelkedett világszerte az élelmiszerek ára februárban az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szerint. A FAO csütörtökön nyilvánosságra hozott élelmiszerár-indexe 2,2 százalékkal 236 pontra emelkedett.

Ezzel az immár nyolcadik hónapja egyfolytában emelkedő mutató annak 1990-es bevezetése óta most a legmagasabb. Az index januárban 3,4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és 231 pontra emelkedett. Ezzel a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontot is jóval meghaladja.

A cukor kivételével valamennyi vizsgált termékcsoportban emelkedtek az árak. A nemzetközi szervezet havonta állítja össze az élelmiszerár-indexet a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának alakulása alapján.

A FAO elemzőinek véleménye szerint ezzel még messze nincs vége az áremelkedésnek, amit nemcsak a kereslet-kínálat egyensúlyának a megbomlása idézett elő, hanem az észak-afrikai és közel-keleti konfliktus éleződése miatt bekövetkezett robbanásszerű olajáremelkedés, valamint a spekuláció is. Ráadásul egyre több országban növelik a tartalékokat, hogy elejét vegyék a további drágulásnak, ami jelentős mértékben hozzájárult az egyiptomi és a tunéziai zavargások kirobbanásához.

A nemzetközi élelmezési szervezet szakértői szerint különösen a gabonaféléknél várható további drágulás, amit a most közzétett index is jelez: miközben az összetett index 2,2 százalékkal nőtt, a gabonafélék - többek között a búza, a kukorica, a rizs - esetében a havi emelkedés 3,7 százalékot tett ki. Márciusban az irányadónak számító amerikai búza ára 60 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Eközben a kereslet nő, amivel a termelés nem tud lépést tartani, ezért apadóban vannak a raktárkészletek is.

Rovatok