Index Vakbarát Hírportál

Portugália közelebb a mentőcsomaghoz

2011. március 31., csütörtök 14:31 | aznap frissítve

8,6 százalék volt tavaly Portugália GDP-arányos költségvetési hiánya, ami jóval magasabb a korábban becsült értékeknél. A bizonytalanság fokozódik az ország államadósságával kapcsolatban, a 10 éves állampapír hozama az euró bevezetése óta nem látott szintre ugrott. Kedden a Standard & Poor's minősítette le az országot, egyre többen beszélnek arról, hogy szükség lehet egy európai mentőcsomagra.

A portugál statisztikai hivatal (INE) csütörtökön bejelentette, hogy az ország GDP-arányos költségvetési hiánya tavaly 8,6 százalék volt, jóval magasabb az első becslésként kiadott 6,9 százalékos adatnál. Ez az érték még a kormány 7,3 százalékos várakozásait is felülmúlja. A hivatal részben az Eurostat vizsgálata után változtatott az adaton, illetve ezúttal beleszámították a deficitbe a BPN bank államosításával kapcsolatos költségeket is.

A kormány szerint is baj van

Fernando Teixeira dos Santos pénzügyminiszter szerint nincs jogi felhatalmazása arra a kormánynak , hogy mentőcsomagról vagy külső támogatásról tárgyaljon. A miniszter elismerte, hogy a helyzet jelenleg rosszabb, mint egy héttel korábban. A portugál miniszterelnök az előző héten mondott le azt követően, hogy a parlamentben elbukott a kormány újabb megszorítócsomagja.

Portugáliának mintegy 9 milliárd eurónyi kötvénykifizetést kell teljesítenie az áprilistól júniusig terjedő időszakban. A piaci szereplők azonban egyre inkább úgy vélik, hogy az ibériai állam nem lesz képes megfelelni kötelezettségeinek.

Az INE azzal számol, hogy az idei államháztartási hiány 4,6 százalék lesz, ami megegyezik a kormány terveivel. Portugália GDP-arányos államadóssága tavaly 92,4 százalék volt, ami az idén 97,3 százalékra nő a becslések szerint. A tavalyi felülvizsgált deficitadatra a 10 éves portugál állampapír hozama az euró bevezetése óta legmagasabb szintre, 8,476  százalékra emelkedett - írja az MTI.

Kedden a Standard & Poor's "BBB mínusz" szintre - csupán egy fokozattal a "bóvli" kategória fölé - minősítette le Portugália hosszú távú szuverén adóskockázati osztályzatát. Az ország így március 25-től mindössze öt napot tartózkodott a "BBB" szinten: akkor az S&P egyszerre két fokozattal, az "A mínusz" besorolásból minősítette le a közepes befektetői ajánlású "BBB" kategóriába.

Az adósság törlesztésével kapcsolatos aggályokhoz hozzájárul az is, hogy a miniszterelnök múlt hét szerdán benyújtotta lemondását, miután a  parlament elutasította a gazdasági megszorító csomagot. Múlt hét vasárnap Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja jelentette ki egy televíziós műsorban, hogy ésszerű döntés lenne, ha Portugália az Európai Unió mentőalapjától kérne támogatást.

Rovatok