Index Vakbarát Hírportál

Obama két tűz között

2011. április 13., szerda 10:28

Érezhetően nő a nyomás az amerikai elnökön, hogy javítson országa pénzügyi hitelességén – írja elemzésében az Equilor. Barack Obama ma délelőtt találkozik vezető képviselőházi küldöttekkel, akikkel a héten szavazásra bocsátandó hosszú távú adósságstratégiát beszélik majd át. Az elnök délután hivatalosan is részleteket fog közölni a következő 10 évre vonatkozó programról, amelynek keretében a mostani 14 200 milliárd dollárra rúgó adósságállományból legalább 4000 - 4200 milliárd dollárt terveznek majd visszavágni.

Nyilvánvalóan az ördög itt is a részletekben rejlik majd, éppen ezért a mai beszéd egyik legfontosabb üzenete az lehet, hogy mennyire részletesen kidolgozott programot közöl Obama, akinek a munkáját egyébként egy tavaly felállított adósságcsökkentési bizottság segíti. Az innen kiszivárgott hírek szerint nem lesz túl részletes a bejelentés, ugyanis olyan széleskörű egyeztetésre szorulna a terv a republikánus és demokrata képviselők között, ami miatt került gyakorlatilag két tűz közé a Fehér Ház is – emelik ki az elemzők.

A republikánusok ugyanis hallani sem akarnak adóemelésről, annak ellenére, hogy ez a saját részvételükkel megalakított bizottság ajánlásai között is szerepelt. Míg a demokraták szeretnék elkerülni, hogy a szociális programokból, illetve az egészségügyi rendszer kér ágából (a Medicareből vagy a Medicaidből) történjen a jelentős lefaragás.

Obama azért is van lépéskényszerben, mert a képviselőházi republikánusok saját adósságlefaragási tervüket nyújtották be a héten a Képviselőházban, amiben gyakorlatilag az adórendszerhez nem nyúltak, viszont masszív kiadáscsökkentő programot hirdettek. Ez pedig azonnal kiverte a biztosítékot a kongresszusi demokratáknál.

Helyi megfigyelők szerint a helyzet azért durvult el ennyire, mert Obama túl későn kezdte el felügyelni a költségvetési és adósságreformokkal kapcsolatos tárgyalásokat, egyesek szerint a mai beszédének elsőszámú politikai célja éppen az, hogy visszaszerezze a „kontrollt” az eszkalálódásnak indult vitában. A helyzet súlyosságát illusztrálta, hogy csak nagy erőfeszítések árán sikerült a hétvégén megegyezni a költségvetés bizonyos tételeinek zárolásáról, ami nélkül befagyasztásra kerülhetett volna az amerikai büdzsé a deficit túllépés miatt.

Obama beszédének politikai hatása azért is fontos, mert a képviselők a következő napokban már szavaznának a az adósságplafon megemeléséről, amire szintén feltétlenül szükség van ahhoz, hogy ne kelljen azonnali fűnyíróelvet életbe léptetni a költségvetés kiadási oldalán. Márpedig ehhez a lépéshez muszáj igénybe venni az időközben erőfölénybe került képviselőházi republikánusok erejét, akik élnek is az alkalommal, és megfelelő zsarolási potenciállal kérik számon saját programjukat az elnökön.

Az Equilor elelmzése szerint tízéves adósságstratégia egyébként nagy valószínűséggel elsősorban a nyugdíjrendszert fogja célozni, illetve az egészségügyi programokhoz is hozzá fog nyúlni az elnök, viszont mély strukturális átalakítás a szociális ellátórendszerben nem várható. A tervek között szerepelhet még, hogy csökkentik a személyi és társasági adót, a mostani 35%-os effektív kulcsról 25%-ra.

Közben külső nyomás is nehezedik az USA-ra, hogy minél előbb kezdje meg a deficitrendezést, hiszen a fejlett országok között, egyedül Amerikában nem csökkeni idén a hiány, pedig a relatíve magas növekedésnek köszönhetően itt lenne a legkönnyebb azt lefaragni – érvelt egy minapi közleményében a szokatlan éles hangnemet megütő Nemzetközi Valutaalap. Egyéb intézkedések nélkül 1500 -1650 milliárd dollárra rúghat az idei költségvetési hiány az USA-ban, ami a 14 800 milliárdos GDP mintegy 8-9%-ára fog szökni.

Rovatok