Index Vakbarát Hírportál

Baljós évforduló miatt idegesek a piacok

2011. május 6., péntek 07:50

Tavaly május hatodikán történt a flash-crash, amikor napon belül 100 pontot esett az S&P-500-as index - ebből 6 perc alatt történt 50 pontos zuhanás. A villámkrach névre keresztelt eseményt számos vizsgálat és intézkedés követte a hatóságok részéről, kérdés azonban több maradt, mint válasz. Sokan az akkori és a jelenlegi helyzet közötti hasonlóságra hívják fel a figyelmet, így érthető a piacok idegessége.

A piaci szereplők pszichéjén mindenesetre nyomot hagyott a villámkrach, a 2008-as tőzsdei összeomlással együtt. A Yale egyetem felmérése szerint a befektetők immár 75 százaléka ad 10 százaléknál nagyobb valószínűséget annak, hogy a következő fél évben bekövetkezhet egy tőzsdei összeomlás. Számos szakértő eközben a részvénypiac túlárazottságára mutat rá. Más párhuzamot is látnak azonban néhányan, például hogy a befektetői hangulat annyira optimista, mint a villámkrach előtt, és ilyen az új csúcsról korrekciós fázisba lépő amerikai részvénypiac és az euróval szemben mélypontra jutó dollár, írja a Napi Gazdaság.

A  korábbi, napon belül több mint 10 százalékos áresés a vezető amerikai indexekben már nem látszik ekkorának a historikus grafikonokon, mivel utólag több kötést is törölt a New York Stock Exchange. A napon belüli összeomlást az első magyarázat szerint egy "fat finger", azaz kövér ujj okozta − a szakzsargonban a rosszul bevitt brókeri megbízást nevezik így. Az első pletykák arról szóltak, hogy a Citigroup egyik brókere véletlenül 16 millió helyett 16 milliárd darab Procter & Gamble-részvényre vitt be eladási megbízást, ezzel lerántotta az indextag papír árfolyamát, s vele az egész Dow Jones Industrial Average-et.

Októberben az amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC és a határidős árupiaci bizottság, a CFTC már más magyarázatot talált az eseményekre, ekkor már a programozott kereskedési rendszereket találták hibásnak az ügyben, s két egymástól független eseményre vezette vissza a pánikot. A vizsgálat végén azonban a hatóságok beismerték, nem tudják pontosan, mi váltotta ki az eseménysort.

A SEC mindezek után bemutatott egy új, az eddiginél jobban összeállított, a piac irreális kilengéseivel szemben védelmet nyújtó rendszert, amellyel a felfüggesztéseket szeretnék kiváltani. A "limit up − limit down" névre keresztelt új javaslat az amerikai piacokra bevezetett összes részvényt egy maghatározott ársávon belül tartaná. Az új elképzelés szerint bevezetendő ársáv az adott eszköz árfolyamának folyamatosan gördülő ötperces átlagárához lenne kötve. A jelenleg is az automatikus felfüggesztési intézkedés hatálya alá eső részvények és ETF-ek esetében ez 5 százalékos elmozdulás esetén vonná magával a felfüggesztést. Az eddig "korlátlanul" mozgó értékpapíroknál pedig 10 százalékos lenne a maximális elmozdulás limitje.

Rovatok