Index Vakbarát Hírportál

Divat a bunkerépítés Oroszországban

2011. május 18., szerda 07:49

Az egyre nagyobb terrorfenyegetés, a szaporodó természeti katasztrófák és nem utolsó sorban az ijesztő ősi jóslatok növelték meg ugrásszerűen Oroszországban a magánbunkerek iránti keresletet. Az építkezések során általában a legmodernebb eszközöket használják fel, ám az óvóhelyek ára emiatt általában 200-400 ezer dollárt tesz ki. Az óvóhelyeket tehát kizárólag a leggazdagabb oroszok engedhetik meg maguknak.

Felvitte az isten az orosz bunkerkészítők dolgát, többbek között a terrorizmus miatt ugyanis jelentősen megugrott a kereslet a "túlélő bunkerek" iránt - írja a Bloomberg. Danila Andrejev például 200-400 ezer dollárért értékesíti a Moszkva környékén már 15 titkos helyen megépített óvóhelyeit, amelyek megvédenek a sokak által egy éven belül várt apokalipszistől. A világ várható elpusztulását a legtöbben az ősi maja naptárra alapozzák, amely szerint 2012-ben várható Andrejev által "globális kataklizmának" nevezett jelenség. Az egyik orosz megrendelő, Alexei elmondta, a maja naptár mellett Nostradamus és a vak bolgár mágus, Baba Vanga jóslatai is arra utalnak, 2012 december 21-én történni fog valami rendkívüli.

A főváros közeli helyszínek mellett népszerű még az Altai hegység is, amely a vélekedés szerint a felszínen maradhat, miután egy hatalmas szökőár elöntheti Oroszországot. Az orosz bunkerépítő társaság óvóhelyei általában 35-90 négyzetméteresek, a légcserélő berendezés évi fenntartási díja 2500 dollárt tesz ki. A bunkerek a 70-es évek orosz katonai atombunkereire hasonlítanak, de a légkeringető rendszer olyan, mint amit a tengeralattjárókon és űrhajókon használnak, az ajtók pedig a svájci széfek ajtajához hasonló - mondta Andrejev.

Oroszországban amúgy is nagy hagyománya van a bunkerépítésnek, a hidegháborút követően számos titkos óvóhelyet nyitottak meg, köztük a moszkvai Taganka tér alatti 7000 négyzetméteres bunkert.

Rovatok