Index Vakbarát Hírportál

Fukusima: ezermilliárdos a veszteség

2011. május 20., péntek 11:09

Óriási, 1247 milliárd jenes (2866 milliárd forintos) nettó veszteség érte a márciusban véget érő pénzügyi évben a japán energiaipari vállalatot, Tokyo Electric Power Co.-t (Tepco), miután jelentős költségeket okozott a cégnek a fukusimai atomerőmű kármentése. Egy évvel korábban 133,78 milliárd jenes nettó nyereséget ért el a vállalat.

Az idei veszteség a japán nem pénzügyi szolgáltató vállalati szektor történetének legnagyobb éves vesztesége. Mintegy tíz évvel ezelőtt a Nippon Távirati és Telefon Vállalat 834,67 milliárd jenes veszteséget könyvelt el.

A társaság közleményben arról tájékoztatott, hogy az elnök, Simizu Maszataka vállalja a rossz eredmények miatti felelősséget és lemond, helyét a vezérigazgató, Nisizawa Tosio veszi át.

A Tepco 1,018 ezer milliárd jenes egyszeri költséget jelentett be a fukusimai atomerőmű négy reaktorának leállításával kapcsolatosan. További költségeket okoznak a magasabb energiaárak: a kieső termelési kapacitások pótlására fosszilis energiahordozókat felhasználó erőműveket indított be a vállalat.

A vállalat működési vesztesége 399,62 milliárd jen volt az előző pénzügyi évben az egy évvel korábbi 284,44 milliárd jenes nyereséget követően. A társaság árbevétele ugyanakkor 7 százalékkal, 5,016 ezer milliárd jenről 5,369 ezer milliárd jenre nőtt. A Tepco nem kívánt az idei évi eredményekre vonatkozó előrejelzést adni, ám közölte: nem fizet osztalékot.

Legutóbb a vállalat megalapításakor, 1951-ben nem fizetett osztalékot a társaság. A japán energiaszolgáltató közleményében úgy fogalmaz: jelentősen romlott a vállalat pénzügyi helyzete és "ez komoly kétségeket ébreszt a konszern jövőjét illetően".

Rovatok