Index Vakbarát Hírportál

WTO-szabályokba ütközik az orosz zöldségstop

2011. június 3., péntek 15:03

Oroszország csütörtökön bejelentett, az Európai Unió területéről származó zöldségekre vonatkozó importtilalma ellentétes a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) szabályaival - közölte pénteken az EU oroszországi képviseletének vezetője, Fernando Valenzuela.

Kiterjesztették

Oroszország csütörtökön állította le az Európai Unió tagállamaiból származó zöldségimportot a főleg Németországban halálos áldozatokat is szedő , az Escherichia coli, azaz a kóli baktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus előidézte hasmenésjárvány miatt. Korábban csupán a Németországból és Spanyolországból származó zöldségek behozatalára volt érvényes tilalom, amely hétfőn lépett életbe.

Valenzuela pénteken arra sürgette az orosz kormányt, hogy vonja vissza a behozatali tilalmat. "Oroszország csatlakozni kíván a WTO-hoz és mi is azt szeretnénk, ha ez a közeljövőben megtörténne" - fogalmazott a diplomata. A csatlakozás egyik feltétele bizonyos előírásoknak a betartása és nyilvánvaló, hogy az orosz tisztiorvosi szolgálat által elrendelt tilalom nem felel meg ezeknek a szabályoknak. "Kissé meglepő, hogy olyan döntést hoztak, amely az ellenkező irányba mutat" - tette hozzá.

Moszkva 1993-ban kezdeményezett csatlakozási tárgyalásokat a WTO-val, amelyet szándékuk szerint még az idei évben lezárnának. Oroszország a legnagyobb gazdaság, amely nem tagja a genfi székhelyű szervezetnek.

Tényleg kárt okoz

A román gazdáknak napi 100 ezer euró veszteséget okoz, hogy leállt az uborkaexport Németországba és Csehországba - mondta pénteken a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.

Adrian Radulescu elmondta: minisztériumi szinten már létrejött egy munkacsoport, amelynek az a feladata, hogy a gazdák támogatását koordináló hivatal bevonásával felmérje a károkat. A testület levelet küldött Brüsszelbe a bajba került gazdák megsegítését kérve, az államtitkár tájékoztatása szerint péntekre várják a mezőgazdasági biztos válaszát.

A Lengyelországba és Moldovába irányuló uborkaszállítással egyelőre nincs gond a tárca tájékoztatása szerint, ezekbe az országokba naponta 400-500 tonna uborkát exportálnak a román termelők.

Magyarországot is érinti az orosz korlátozás

Mint megírtuk, Magyarországot is érinti az Oroszországban elrendelt, az uniós országokból származó zöldségekre vonatkozó importkorlátozás, mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitveB) elnöke csütörtökön.

A szakember közölte: a magyar zöldségkivitel 10-15 százaléka irányul Oroszországba. Az orosz piacra szállított zöldség 100-150 ezer tonna, amelynek értéke 20-25 milliárd forint között mozog.

Ez a piac igen ígéretes a magyar termelők számára, mivel a múlt évben a kivitel 26 százalékkal emelkedett, és az idén  szerették volna tovább növelni a magyar termékek exportját Oroszországba. A mostani korlátozás ezt a dinamikus fejlődést várhatóan visszaveti, tényleges hatása azonban csak később mérhető fel, hangsúlyozta a FruitveB elnöke.

Rovatok