Index Vakbarát Hírportál

Véget érhet a német kilábalás

2011. június 9., csütörtök 07:43

Kiábrándító számokat tettek közzé tegnap Németországban az exportról és az ipari termelésről is, ami - a piacok által júliusra beárazott ECB-kamatemeléssel együtt - nem sok jót jósol az eurózónának.

A német export 5,5 százalékkal, az import pedig 2,5 százalékkal maradt el áprilisban az előző havitól, amikor is 7,2 százalékkal megugrott a legerősebb európai gazdaság kivitele - írja a Napi.

Az ipari termelés pedig meglepetésre 0,6 százalékkal visszaesett áprilisban havi összevetésben, miközben az elemzők további javulást vártak a márciusi 1,2 százalékos növekedés után. Elemzők szerint mindkét adat arra utal, hogy a vártnál is nagyobb a japán katasztrófasorozat, és az így előálló ellátásilánc-problémák hatása a világgazdaságra, de ezenkívül a lassabb kínai növekedés, az európai monetáris szigorítás és a magas olajárak is szerepet játszottak az adatok romlásában.

Hiába gyengül azonban az eurózóna motorjának teljesítménye, elemzők egyöntetűen arra számítanak, hogy az ECB júliusi kamatemelést fog jelezni a mai kamatdöntés bejelentésekor.

Az Eurostat tegnap megerősítette az eurózóna első negyedéves GDP-növekedéséről szóló első becslését, ami szerint negyedéves alapon 0,8 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 2,5 százalékkal bővült a valutablokk gazdasága.

A részletes számokból kiderül, hogy a növekedésért felerészben a cégek tőkeberuházásai felelnek: 2,1 százalékkal fordítottak több pénzt beruházásokra az eurózóna vállalatai, mint a tavalyi utolsó negyedben.

Rovatok