Index Vakbarát Hírportál

Napközben 239-es rekordra drágult a frank

2011. július 29., péntek 15:06 | aznap frissítve

Új történelmi csúcsra ugrott a svájci frank az euróval és így a forinttal szemben is péntek délután fél három után. A döntő lökést a rossz amerikai GDP-adatok adták, de a világgazdaságból érkező hírek hatása egész nap erősítette a svájci pénzt.

A frank 239 forintnál új rekordot állított fel, 238,92-es szinten is járt az árfolyam, ebben az időszakban az eladói oldalon már 239 forint fölött állt a frank. A korábbi csúcs július 18-án volt, akkor kicsivel 238 fölött járt a frank árfolyama. A forint az euróval és a dollárral szemben stabil maradt a 270-es, illetve a 189,4-es szintnél.

Péntek estére a svájci frankot 237,47, az eurót 269,13 forinton jegyezték a bankközi piacon azt követően, hogy délután történelmi mélypontot döntött forint árfolyama a frankkal szemben.

 

A gyengülést az okozza, hogy délután kiderült, a vártnál kisebb mértékben, 1,3 százalékka nőtt az Egyesült Államokban a hazai össztermék a második negyedévben a kereskedelmi minisztérium pénteken ismertetett első becslése szerint. Az első negyedévben a felülvizsgált adatok alapján 0,4 százalékos gazdasági bővülés mutatkozott az előzetesen közzétett 1,9 százalékkal szemben. Elemzők a második negyedévre vonatkozóan 1,7 százalékos növekedést vártak.

Gyenge nyitás New Yorkban

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 1,03 százalékos, a S&P-500 index 0,99 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,12 százalékos veszteséget mutatott. 

Előző nap a A Wall Street indexei veszteséggel zártak, a DJIA-30 index 0,51 százalékkal 12 240,11 pontra, a S&P-500 index 0,32 százalékkal 1 300,67 pontra gyengült.

A fogyasztási kiadások a várt egy százalékkal szemben kisebb mértékben, mindössze 0,1 százalékkal bővültek. Az előző negyedévben még 2,1 százalékos volt a növekedés mértéke. Ennél rosszabb adatot utoljára 2008 harmadik negyedévében rögzítettek.

Bár a délutáni lökést elsősorban az amerikai makroadatok adták, a piacokon az adósságválsággal kapcsolatos hírek hatására, már korábban is borongós volt a hangulat. Pénteken az utolsó pillanatban elhalasztották a sorsdöntőnek várt szavazást az amerikai államadósság kezeléséről. A piacok kétkednek abban, hogy az amerikai politikai erők meg tudnak egyezni, Barack Obama amerikai elnök péntek délután 16:20-ra ígért sajtótájékoztatót.

A kedélyeket borzolta, hogy a Moody's leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette Spanyolország "Aa2" adósi besorolását, valamint, hogy jelentősen nőtt az olasz adósságok finanszírozásának költsége a tegnapi kötvényaukciókon.

A befektetői hangulatot rontották a Nemzetközi Valutaalap (IMF) háza tájáról kiszivárgó információk is, miszerint a szervezet Európán kívüli döntéshozóinak egy része túlzottnak tartja az IMF részvételét az eurózónás mentőakciókban. A Financial Times idézte a szervezet döntéshozó testületének brazil és indiai tagját, akik óvtak attól, hogy az IMF még több pénzt pumpáljon Görögországba.

Rovatok