Index Vakbarát Hírportál

Vásárolnánk boldogan, ha nem jönne a válság

2011. augusztus 4., csütörtök 10:58 | aznap frissítve

A gazdasági válság 2008-as kezdete óta először javult a fogyasztói bizalom az EU legnépesebb országaiban, az utóbbi hetekben kibontakozó újabb válsághullám azonban könnyen elsöpörheti az optimista várakozásokat.

Számos országban enyhén emelkedtek a gazdasági mutatók az első negyedévhez képest, a fogyasztói bizalom ezzel párhuzamosan javulni kezdett, 2008 óta először – derül ki a Corvinus-GfK Fogyasztói Bizalom Index. A javulást azonban óvatosan kell értékelni, mert csak a következő időszakokban fog eldőlni, hogy mennyire stabil ez a bizakodás. Nálunk júniusban indult növekedésnek az index, mert a korábbinál jobban bízunk az ország gazdasági helyzetének rövid távú javulásában.

A németek bizakodnak, a görögök rettegnek

2011 második negyedévében a jövedelmekkel szembeni várakozások Európa-szerte emelkedtek. Az index Németországban, Spanyolországban, Ausztriában, Romániában és Lengyelországban nőtt; néhány esetben jelentős mértékben. Messze a legmagasabb értékkel, 44,6 ponttal továbbra is Németország a vezető.

A minta

A GfK Európai Fogyasztói Hangulat felmérésében vizsgált országok - Ausztria, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Spanyolország és az Egyesült Királyság – lakossága teszi ki az Európai Unió 27 tagországának népességének közel 80 százalékát.

Az index alacsony szinten stabilizálódott Bulgáriában és a Cseh Köztársaságban, míg Franciaországban rekordmértékű -41,9 pontra csökkent júniusban. Náluk csak a görögök pesszimistábbak a jövedelmi várakozásaikat illetően: a mutató értéke -58,6 ponton állt júniusban. A második megszorító csomaghoz kapcsolódó drasztikus intézkedések, beelértve az adóemelést, a közszférában a juttatások és fizetések további szűkítését, komoly hatással vannak a görög gazdaságra.

Már vásárolni is van kedvünk

A folyamatosan javuló gazdasági helyzet és a várhatóan visszatérő magasabb fizetések befolyásolják a vásárlási hajlandóságot. A trend alakulásából úgy tűnik, minden ország túljutott a mélyponton, és a mutató enyhén emelkedik vagy stabilizálódik. Ebben a tekintetben Németország érte el a legmagasabb értéket 35,1 ponttal, míg Görögországban a mutató a másik végletet képviselve -41,8 ponton állt, amit szorosan követ az Egyesült Királyság -41,5 ponttal.

Magyarországon még mindig kritikusan alacsony szinten áll a vásárlási hajlandóság, de enyhe emelkedés volt megfigyelhető az idei II. negyedévben. A mutató további alakulása nagymértékben függ a makrogazdasági helyzettől és a kormányzati intézkedésektől – fogalmazza meg a GfK.

Rovatok