Index Vakbarát Hírportál

Irtózatos pénzbe kerül a gyengébb jen

2011. augusztus 5., péntek 07:56 | aznap frissítve

A japán jegybank valószínűleg rekordösszeget, 4 billió jent (50,6 milliárd dollárnak megfelelő összeget) költött a bankközi devizapiacon a jen gyengítése érdekében kezdett beavatkozásra - jelentette pénteken a Nikkei című japán lap.

Tokió csütörtökön az ázsiai kereskedés alatt egymaga kezdte meg az intervenciót, amelyet a tengerentúli kereskedés idején is folytatott.

Noda Josihiko japán pénzügyminiszter nem hozta nyilvánosságra, hogy a szigetország mennyit költött, illetve összesen mennyit hajlandó költeni a jenintervencióra.

A beavatkozás nyomán a dollár jegyzése rövid időre 80 jen fölé került a devizapiacon, de azóta 79,30 dollár/jen körüli szintre esett vissza.

A jen többek között azért erősödött az elmúlt napokban, mivel a befektetők úgynevezett menedékvalutának tekintik a szigetországi fizetőeszközt, így a megnövekedett világpiaci kockázat idején igyekeznek a biztonságosabb japán devizára váltani egyéb pénzeszközeiket. Tokió viszont elejét akarja venni annak, hogy a jen erősödése meghiúsítsa a szigetország exportvezérelt gazdaságának a - márciusi pusztító erejű földrengést és tengeri szökőárt követő - talpra állását.

Rovatok