Index Vakbarát Hírportál

Telefonon egyeztettek a nagyhatalmak vezetői a válságról

2011. augusztus 7., vasárnap 16:49

Telefonos konferenciabeszélgetésen egyeztettek vasárnap hajnalban a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-as csoport pénzügyminiszter-helyettesei az elmúlt héten tapasztalt pénzpiaci nyugtalanságok miatt; és még ugyanezen a napon a G7-es pénzügyminiszterek is tárgyalhatnak.

A konferenciahívás tényét több forrás, így a dél-koreai pénzügyminiszter-helyettes is megerősítette, ám részleteket nem kívánt közölni az ott elhangzottakról. Csö Dzsung-ku azt elmondta, komoly tárgyalások zajlanak, hogy a G20 tompítsa az amerikai leminősítés és az európai adósságválság miatti piaci nyugtalanságot.

Korábban japán tisztségviselők, majd G7-es források tájékoztattak arról, hogy a szervezet tagállamainak pénzügyminiszterei vasárnap beszélnek egymással annak érdekében, hogy pozitív lökést adjanak a piacoknak még a hétfői nyitás előtt, de nem valószínű, hogy jelentős, konkrét lépésekre köteleznék el magukat.

A G7-es forrás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a politikusok közös közleményt adnak ki, amelyben megerősítik az amerikai gazdaságba és az ország papírjaiba vette bizalmukat. Arról is szólhatnak, hogy elvetik annak lehetőségét, hogy az adósság fenntarthatóságát magasabb inflációval valósítsák meg. Várhatóan üdvözlik majd az amerikai adósságplafon emeléséről született megállapodást és Washington deficitcsökkentés melletti elkötelezettségét is, illetve kiállnak amellett, hogy az euróövezeti államok minden szükséges intézkedést megtesznek a válság kezelése érdekében - tette hozzá.

A forrás laza ötletnek nevezte azt a javaslatot, amely már több napja a G7 államok előtt van és amely közös fellépésben, adóösztönzéssel segítené elő az üzleti beruházásokat.

Rovatok