Index Vakbarát Hírportál

Soros: Adózzon többet a gazdag magyar!

2011. augusztus 18., csütörtök 16:04 | tizenkét éve frissítve

"A nagyon jómódú emberek vállára rakodó adóteher nem szoroz és nem oszt jólétük, vállalkozási kedvük szempontjából. A progresszív adózást helyeslem minden körülmények között. Most különösen komoly társadalmi, politikai jelentősége van a szerényebb keresetűek terheinek csökkentésének, ugyanakkor a gazdagok, nagy jövedelműek erőteljesebb megadóztatásának" – nyilatkozta Soros György magyar származású befektetési guru a hvg.hu-nak adott interjúban. Soros ezzel lényegében támogatta Warren Buffett amerikai kezdeményezését, hogy a jómódúak fizessenek több adót, bár azt mondta, a jelenlegi magyarországi helyzetet nem akarja minősíteni, "mert e témában ismereteim ehhez roppant csekélyek".

Soros szerint az euróválság sokkal súlyosabb és aggasztóbb, mint az amerikai adósságválság. "Az euró körüli válság sokkal keményebb dió" – fogalmaz, és ezt több okkal is magyarázza. Egyfelől azzal, hogy a közös eurókötvények ügyével kapcsolatban sok a bizonytalanság, "nyitva maradtak óriási kérdések", márpedig amíg a bizonytalanság az úr, addig nem jön más, mint "viharok, bizonytalanságok, idegesség a részvénypiacokon és a devizapiacokon". Másfelől az európai bankok alultőkésítettek, "feltőkésítésük fájdalmas, de elkerülhetetlen folyamat".

Végül súlyos probléma az is, hogy társadalmi feszültségek alakulhatnak ki abból "az erősebb államokban, ha a lemaradtakat, a felelőtlenebbeket elvtelenül menteniük kell". Elképzelhetőnek tartja, hogy a válság miatt felerősödik egyes tagokban a nemzetállamok jelentőségének hangoztatása, például Finnországban az Igaz Finnek mozgalom húsz százalékot ért el a választáson – erre válaszul szerint létre kellene hozni az Igaz Európaiak mozgalmait.

A gazdagoknak, nemcsak a gazdag magánszemélyeknek az adózásban, hanem a gazdagabb EU-tagoknak áldozatokat kell hozniuk. Be kell látni, "egyszerűen nincs más út, ha fenn akarják tartani az eurót", márpedig azt fenn kell tartani, "az euróra nemcsak pénzügyi és világgazdasági, hanem világpolitikai értelemben is létszükség van [...] kivétele a rendszerből szétrombolhat mindent".

Soros szerint tévesen interpretálták Magyarországon azokat a szavait, hogy az EU-nak Görögország és Portugália nélkül kellene folytatnia. Ő csak arról beszélt, hogy az eurózónából való kilépés lehetőségét kell megteremteni, az EU-ból nem szabadna távozniuk, "az Európai Unió egyben tartását viszont sorsdöntő jelentőségűnek vélem, ha abból lép ki valamely ország, annak tragikus az üzenete Európára nézve".

Rovatok