Index Vakbarát Hírportál

Iratmegsemmisítési botrány Amerikában

2011. augusztus 19., péntek 07:45

Az amerikai tőkepiaci felügyeletnél olyan korábbi vizsgálati anyagokat semmisítettek meg, amelyek a pénzügyi válságban vétkes bankok viselt dolgairól szóltak. Kérdés, hogy szabályos iratkezelésről volt-e szó.

Az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) egyik munkatársa azzal vádolja munkaadóját, hogy illegálisan semmisített meg az elmúlt húsz évben keletkezett több ezer, úgynevezett korai stádiumban lévő vizsgálati anyagot − derítette ki a szenátus igazságügyi bizottsága.

A ledarált iratok 9000 előzetes ellenőrzésről szóltak, és volt köztük olyan, amely azt bizonyította, hogy a SEC kutakodott a később az elmúlt száz év legnagyobb szélhámosának bizonyult Bernard L. Madoff üzletei körül, továbbá a 2008-as pénzügyi válságban elhíresült nagybankoknál, a Goldman Sachsnél, a Lehman Brothersnél, a Citigroupnál és a Bank of Americánál, írja a Napi.

Az azonban kérdéses, hogy az említett iratmegsemmisítés szabályos volt-e − derült ki a New York Times összefoglalójából. A SEC szóvivője szerint a kongresszusi bizottság jelentésében említett iratselejtezés a szervezet korábbi belső szabályzata alapján történt, amelyet azóta éppen a vádat megfogalmazó Darcy Flynn felvetései alapján megváltoztattak. A régi rendben minden olyan előzetes vizsgálat anyagait meg lehetett semmisíteni, amelyet már ebben a szakaszban lezártak, azaz nem vált egy későbbi formális eljárás alapjává.

A szenátusi bizottság azonban ennek ellenére utána akar járni annak a gyanúnak, hogy a kérdéses anyagok leselejtezésével nem fedtek-e el jogsértő tevékenységeket. A ledarált pakkba került dokumentumok között lehettek olyanok, amelyek egy átfogó vizsgálat puzzle-elemeiként segíthettek volna bizonyos káros, szabályszegő tevékenységek felderítésében.

Flynn tudomása szerint a SEC tisztviselői mérlegelték, hogy hazudjanak-e az iratmegsemmisítéssel kapcsolatban, ugyanis a törvénytelen vagy szándékosan törvénysértő dokumentumselejtezést három évig terjedő börtönnel büntethetik. A SEC azzal védekezik, hogy nem tud olyan iratok megsemmisítéséről, amelyeket meg kellett volna tartania, ugyanakkor nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az elmúlt 17 évben nem fordulhatott elő ilyen eset.

Rovatok