Index Vakbarát Hírportál

Létrejön a Balkán legnagyobb bankja

2011. augusztus 29., hétfő 11:28 | aznap frissítve

Görögországban egyesül a második és a harmadik legnagyobb bank, az Eurobank és az Alpha Bank összeolvadásáról hétfőn írnak alá megállapodást, és így létrejön a délkelet-európai térség legnagyobb bankja.

A két társaság vezetősége hétfőn arról is megállapodik, hogy az új bank egyik fő részvényese az Arab-öböl menti Katar állam fejlesztési ügynöksége lesz. Athéni sajtójelentések szerint az ügynökség 500 millió euróval száll be az üzletbe.

Az egyesülést várhatóan hétfő délután jelentik be. A megegyezésről szóló hírek hatására a két bank részvénye meredek erősödésnek indult az athéni tőzsdén. Röviddel tőzsdenyitás után felfüggesztették a kereskedést a két társaság papírjával.

A görög bankok az ország súlyos válsága miatt kiszorultak a pénzügyi piacokról, finanszírozásuk az Európai Központi Banktól származó forrásoktól függ. Az athéni kormány és a jegybank hónapok óta sürgeti az egyesülést a szférában, arra hivatkozva, hogy a koncentrálódás révén jobb esélyekkel lehet átvészelni az államadósság-válságot és az utóbbi negyven év legmélyebb recesszióját.

Rovatok