Index Vakbarát Hírportál

Extraadót vetnek ki a jól kereső portugálokra

2011. augusztus 31., szerda 19:36

Portugáliában extra adót vetnek ki azokra a magánszemélyekre és vállalatokra, amelyek átlagon felüli jövedelemmel rendelkeznek - egyebek mellett azt tartalmazza a kormány jövő évi költségvetési tervezete.

A portugál pénzügyminiszter közölte: a legfelső jövedelmi kategóriában lévő, azaz évi 150 ezer eurónál többet kereső magánszemélyek számára 2,5 százalék, az évi másfél millió eurónál nagyobb adóköteles jövedelemmel rendelkező vállalatok számára 3 százalék lenne a különadó.

Vitor Gaspar tájékoztatást adott arról is, hogy az október közepén ismertetendő végleges költségvetési tervezetben olyan "példa nélkül álló" kiadáscsökkentési intézkedések lesznek, amelyekkel lényegesen mérsékelni tudják az államháztartás hiányát, és elnyerik az országnak 78 milliárd eurós mentőcsomagot adó hitelezők tetszését.

A tervek szerint egyebek mellett felszámolják az ország 94 állami nagyvállalatának 20 százalékát, mivel ezek az ország hazai össztermékének 19 százalékát kitevő adósságot halmoztak fel az évek során. Csökkentik a közalkalmazottak létszámát, és fizetésüket legalább három évre befagyasztják. Emellett a portugálok a jóléti kiadások megnyirbálására és adóemelésre is számíthatnak, ami ellen máris felemelték szavukat a szakszervezetek, és október elejére tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba. 

Rovatok