Index Vakbarát Hírportál

Barroso: Nem lesz recesszió

2011. szeptember 5., hétfő 11:07

Az euró és az európai gazdaság ellenálló - nyilatkozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ausztrál parlamentben. Barroso canberrai látogatása során hangsúlyozta: a gyengülő konjunktúramutatók ellenére nem gondolja, hogy lesz újabb recesszió - írja a Portfolio.

Barroso ma reggel a canberrai parlamentben újságírók előtt beszélt arról, hogy mi várható az eurózónában. Elmondása szerint a gyengülő konjunktúramutatók ellenére nem lesz újabb recesszió az eurózónában.

"Tisztázni szeretném: az Európai Unió és az euró erős, és ellenálló" hangsúlyozta Barroso, amivel valószínűleg azokat a félelmeket kívánta enyhíteni, amelyek szerint az adósságválság továbbterjedhet Olaszországra és Spanyolországra. A befektetők persze nem csak Olaszország és Spanyolország sorsa miatt aggódnak, hanem amiatt is, hogy mi lesz akkor, ha Görögországnak nem sikerül teljesíteni a deficitcélt - márpedig ennek a görög pénzügyminiszter, Evangelos Venzielos jó esélye van.

Barroso Görögország kapcsán csak annyit mondott, hogy egyelőre korai lenne nyilatkozni arról, hogy Görögországnak sikerül-e tartania magát az eredeti költségvetési tervekhez. Az EU, az IMF, és az EKB vizsgálóbizottsága egyébként pénteken hagyta el Athént, és előreláthatólag szeptember közepén térnek majd vissza - akkor amikor a kormány elkészül a 2012-es költségvetési tervekkel.

Rovatok