Index Vakbarát Hírportál

Mundell: Fegyelmezett fiskális politikára van szükség

2011. szeptember 8., csütörtök 18:40

Fegyelmezett fiskális politikára, és nagyobb integrációra van szükség az adósságválsággal küzdő Európában, mondta Robert Mundell Nobel-díjas közgazdász. Az optimális valutaövezetek elméletének atyja a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott előadásán kifejtette, szerinte az euró létrehozása az elmúlt száz év egyik legjelentősebb eseménye a pénzügy világában, a jelenlegi válság elsősorban adósságválság, és nem az euró válsága.

A kanadai közgazdász nem tartja valószínűnek, hogy az olyan szorongatott helyzetben lévő eurózónatagok, mint Görögország kilépnének az euróövezetből, szerinte az a súlyos, belső strukturális problémáikat nem oldaná meg, viszont komoly kockázatokat jelentene az övezetre nézve.

A professzor a BGF-en tartott előadásán hangot adott az ideális világvalutáról szóló ötletének, amely egy minden állam által bevezetendő közös világpénz lenne. Szerinte első körben egy úgynevezett euródollárt lehetne létrehozni, majd később Kínát is bevonni a monetáris unióba.

Szerinte a svájci frank és az arany árfolyama is túlértékelt, jelenleg ugyan menedéket nyújtanak a befektetőknek, de a félelmek elmúltával alighanem csökken majd az értékük. A frank euróhoz rögzítésével kapcsolatban úgy vélte, egyelőre sikeres a jegybank lépése, de az komoly veszélyeket rejt magában, és majd hosszútávon derül majd ki, hogy a piac hogyan reagál. Szerinte Svájc elkerülhette volna a deflációs veszélyt, ha már az eurózóna létrejöttekor rögzítette volna a frank árfolyamát. Mundell kérdésre elmondta, nagyon pesszimista az amerikai növekedési kilátásokkal kapcsolatban.

Rovatok