Index Vakbarát Hírportál

Romlott a helyzet az eurózónában

2011. szeptember 8., csütörtök 16:51

A mai napon az ECB a várakozásoknak megfelelően 1,50%-on tartotta az irányadó rátát. Jean-Claude Trichet ECB-elnök elmondta, hogy az eurozóna gazdasági pályáját érintő kockázatok nőttek, a gazdasági kilátások romlottak, s az inflációs várakozások mérséklődtek, írja jelentésében a Quaestor.

Az ECB stábja rontotta az idei és jövő évi GDP-növekedésről készített prognózisát (2011-ben 1,9% helyett csak 1,6%-os, 2012-ben 1,7% helyett csak 1,3%-os növekedéssel számolnak), ill. nem változtatott inflációs előrejelzésén (e szerint idén 2,6, jövőre pedig 1,7%-os átlagos éves fogyasztói árszínvonal emelkedéssel kalkulálnak). Az ECB hajlandó ehhez igazítani a monetáris politikát.

Az eurozónában romlott a finanszírozási helyzet. Az elhúzódó adósságválság nyomán csökkent az eurozóna iránti befektetői bizalom, a forrásköltségek emelkedtek, ezért az ECB növelte a spanyol és olasz kötvényvásárlásait. Az ECB hajlandó a továbbiakban is korlátlan mennyiségű likviditást nyújtani a bankoknak.

Az ECB-elnök beszéde után a 10 éves német kötvényhozamok 8 bázisponttal, rekord alacsony szintre, 1,8230-ra csökkentek, amely arra utal, hogy a befektetők többsége a jövőben már kamatcsökkentésre számít. Az euró az amerikai dollárral szemben 0,7%-ot veszített értékéből. Az EUR/USD árfolyam 1,40 alá ereszkedett, írta a Quaestor.

Rovatok