Index Vakbarát Hírportál

Szakadás az Európai Központi Bankban

2011. szeptember 10., szombat 00:39

Pénteken váratlanul lemondott a posztjáról az Európai Központi Bank vezető elemzője és igazgatótanácsi tagja, Jürgen Stark. Sajtóértesülések szerint azért távozik az intézménytől, mert nem ért egyet az EKB államkötvény-vásárlási programjával. A hírek hatására délután az euró az 1,38 dollár körüli szintről 1,37 dollár közelébe süllyedt, ahol legutóbb március közepén volt.

Az EKB közleményt adott ki a hírről, ami szerint a német szakember személyes okokból távozik, még az idén, miután kiválasztották utódját. Megbiztatása még két évig tartott volna.

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy az egyre szélesebb körben vitatott államkötvény-vásárlások miatt távozott februárban Axel Weber a német jegybank elnöki posztjáról, Stark távozása pedig azt jelzi, hogy Németországnak, az euróövezet vezető államának igen komoly fenntartásai vannak az EKB által követett irányvonallal kapcsolatban.

Az EKB augusztus elején élesztette fel a 2008-ban kiteljesedett válság mélypontján elindított kötvényvásárlási programját, amelynek keretében euróövezeti tagországok állampapírjait vásárolja fel, így segítve elő az érintett államháztartások finanszírozását. Az augusztusi döntést négyen is ellenezték az EKB kormányzótanácsában, amelyben az euróövezeti tagországokban működő jegybankok vezetői foglalnak helyet.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés kifejezetten tiltja, hogy az EKB állampapírokat vásároljon a tagoktól. A szerződés azonban csak a közvetlen tranzakciókat tiltja, az EKB pedig az úgynevezett másodpiacon, közvetett módon vásárolja fel a kötvényeket.

Rovatok