Index Vakbarát Hírportál

Görögország újabb megszorításokra készül

2011. szeptember 11., vasárnap 11:17

A görög kormány új intézkedéseket tervez, hogy tartani tudja idei költségvetési hiánycélját, de a súlyosbodó gazdasági visszaesés hatással lesz a célokra, erre figyelmeztetett a görög pénzügyminiszter, Evangélosz Venizelosz a Katimeri című lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában.

Megerősítette, hogy a hazai össztermék (GDP) az idén minden bizonnyal több mint 5 százalékkal csökken, nem pedig 3,9 százalékkal, ahogyan a kormány korábban várta. "Az idei utolsó negyedév kezdetén meg kell tenni néhány intézkedést, amelyek azonnali bevételt hoznak a költségvetésnek azért, hogy tovább haladhassunk a válság miatt módosuló cél felé" - idézte a pénzügyminisztert az újság.

Venizelosz nem részletezte az esedékes intézkedéseket, de egy másik cikkben az újság azt írta, hogy a kormány egymilliárd eurót szeretne összeszedni új adókból még az idén. Ingatlanadóról és a külföldre irányuló bankátutalások megadóztatásáról lehet szó a lap tudomása szerint. A görög kormány nem szívesen húzza meg a nadrágszíjat még jobban, mert szerinte emiatt mélyül a recesszió a gazdaságban, ami viszont nehezíti a deficitcél tartását, írta a Dow Jones hírügynökség.

A görög kormány idei - az intézményi hitelezőkkel, vagyis az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - egyeztetett eredeti államháztartási hiánycélja 7,6 százalék volt a GDP-hez képest. Jelenleg a kormány szerint 8,2 százalék várható. A tavaly május óta futó pénzügyi mentőprogram feltételeinek teljesítését ellenőrző trojka - az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank  - illetékesei ellenben 8,8 százalékos hiányra számítanak, és úgy vélik, hogy a görög kormánynak legalább 1,7 milliárd euró értékben kellene új intézkedéseket tennie. A görög kormány úgy véli, az általa tervezett új bevételek elegendők a módosított hiánycélhoz.

Az ezzel kapcsolatos vita miatt a trojka a múlt héten felfüggesztette tárgyalásait a görög kormánnyal, és emiatt késhet az új hitelrészlet kiutalása. A második negyedévben a görög GDP 7,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel azelőttinél, az első negyedévi, 8,1 százalékos visszaesés után. A görög gazdaság harmadik éve van lejtőn. A múlt héten újabb, soha nem mért magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása a londoni kereskedésben, jelezve az ismét erősödő piaci félelmeket.

Rovatok