Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb hitelkeret kell Európának

2011. szeptember 16., péntek 11:30

A jelenleg 440 milliárd eurós hitelkerettel rendelkező Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) forrásainak növelését javasolta Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter az eurózóna pénzügyminisztereinek a lengyelországi Wroclawban tartott pénteki tanácskozásán.

Geithner szerint az emelésre azért van szükség, hogy elég tartaléka legyen az eurózónának Olasz- és Spanyolország esetlegesen felmerülő újabb problémáinak kezelésére, és a válság leküzdésére.

A lépést Németország, Ausztria, és több más tagállam is elutasítja hírügynökségi beszámolók szerint.

Az EFSF része annak az átfogó intézkedéscsomagnak, amelyről a pénzügyi válság hatására döntöttek az euróövezeti államok vezetői.

Az EFSF-et 440 milliárd eurós elméleti, mintegy 250 milliárd eurós tényleges támogatási kapacitással hozták létre. A tovagyűrűző  
euróövezeti adósságválság hatására azonban korábban 440 milliárd euróra emelték a tényleges finanszírozási keretet, a garanciákat is tartalmazó elméleti keret 780 milliárd euróra növelése mellett. Ez a döntés azonban még az egyes tagállamok parlamenti jóváhagyására vár, így az év végéig véglegesíthetik.

Rovatok