Index Vakbarát Hírportál

Apjával bennfenteskedett egy bróker

2011. szeptember 23., péntek 08:16 | aznap frissítve

Az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) eljárást indított egy volt Goldman-alkalmazottal szemben bennfentes kereskedés miatt, aki apjának adott tippeket egy tőzsdén jegyzett alappal kapcsolatban – írja a Napi Gazdaság.

A SEC első ízben indított bennfentes ügyben olyan eljárást, ahol tőzsdén jegyzett alappal (etf) kapcsolatban használt fel törvénytelenül bennfentes információkat valaki. A SEC szerint egy volt Goldman Sachs-alkalmazott az édesapjának adott tippeket arra, hogy milyen változások várhatóak az egyik tőzsdén jegyzett alapjának kosarában, s ehhez a Goldmannak − amely a legnagyobb mennyiségben tartja az érintett etf-et portfólióiban −milyen tranzakciókat kell végrehajtania a piacon, hogy fedezze pozícióját.

Az érintett alap az S&P Retail Select Industry Index mozgását követi eszközértékében és árfolyamában. Amikor az index összetételében vagy súlyozásában változás áll be, az alap kosarában követni kell a változásokat. A felügyelet szerint az alap újrasúlyozási mechanizmusának ismeretében kötött üzleteket a Goldman-alkalmazott édesapja, s ezen 57 ezer dollárnyi profitot sikerült összehozniuk néhány hónap alatt 2007 végén és 2008 elején.

A volt alkalmazott és apjának ügyvédje szerint ugyanakkor az adásvételek során egyetlen bennfentes információt sem használtak fel ügyfelei. Érvelése szerint az alap és az index újrasúlyozási mechanizmusa mindenki számára hozzáférhető nyilvános információ, s így nonszensz bennfentes kereskedésről beszélni ott, ahol nincs bennfentes információ. A SEC szerint viszont ilyennek minősül az, hogy a Goldman milyen stratégiát folytat a hedge-ügyletek végrehajtása során.

Rovatok