Index Vakbarát Hírportál

Elégedetlenek Görögország hitelezői

2011. október 3., hétfő 12:50

Görögország hitelezői elégedetlenek a közalkalmazotti leépítésekre vonatkozó tervvel - írta hétfőn egy görög lap. A létszámcsökkentés a legvitatottabb kérdés az újabb hitelrészlet folyósításáról szóló tárgyalásokon, a 8 milliárd eurós részlet nélkül pedig a görög állam már októberben fizetésképtelenné válhat.

A leépítésekről vasárnap rendkívüli ülésen tárgyalt a kormány, a hitelezőket - az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) trojkának nevezett hármasát - képviselő szakértői küldöttség pedig közölte, hogy a tervezett lépések nem vezetnek elég messzire.

A trojka kifogásolja, hogy az athéni vezetés többnyire idősebb állami alkalmazottaktól válna meg, ami alig eredményez megtakarítást. A hitelezők továbbá attól tartanak, hogy az alkotmányba foglalt szabályok alapján felmondhatatlan jogviszony megszüntetése miatt számos állami alkalmazott bírósághoz fordul - írta a Ta Nea című lap egy kormányzati forrásra hivatkozva.

Az újság forrása szerint a trojka ismét "reális terveket követelt virtuális elképzelések helyett".

Az athéni vezetés terve szerint 30 ezer állami alkalmazottat úgynevezett rendelkezési állományba helyeznek. Az érintettek a fizetésük 60 százalékát kapják meg és egy évük van arra, hogy új állást találjanak. A 12 hónap elteltével a munkahelyük megszűnik. A 10 millió lakosú Görögországban nagyjából minden ötödik munkavállaló az állami szektorban dolgozik.

Rovatok