Index Vakbarát Hírportál

Érik a kamatcsökkentés

2011. október 7., péntek 07:57

Az Európai Központi Bank (EKB) még az idén kamatot csökkent, és 2012 első negyedévében további egyszeri kamatvágás hajt végre - vélték a Reuters által megkérdezett elemzők.

A hírügynökség több mint 50 szakértőt keresett meg az után, hogy az EKB 1,5 százalékon tartotta az alapkamatát csütörtöki döntésével. A szakértők véleményének az átlaga szerint 78 százalék annak a valószínűsége, hogy az év végéig a bank 25 bázisponttal csökkenti a kamatot. Nyolc szakértő szerint erre már novemberben sor kerül, de a többség szerint csak decemberben. Egy hete még 70 százalékos esélyt adtak az elemzők egy idei kamatvágásnak.

A megkérdezettek szerint a jövő év elején újabb kamatcsökkentésre kerül sor, és ezzel 1 százalékra esik az alapkamat, ami 2012 végéig már nem változik. Az EKB 2009 május és 2011 április között rekordalacsony szinten, 1 százalékon tartotta irányadó kamatát, majd áprilisban és legutóbb júliusban is 25-25 bázisponttal megemelte, mert a magas nyersanyag- és energiaárak miatt nőtt az inflációs nyomás.

Rovatok