Index Vakbarát Hírportál

Dr. Végzet még gyengébb forintot vár

2011. október 10., hétfő 11:30

A forint további hanyatlását, és világméretű, hosszú távú gazdasági pangást jósol a Dr. Doom (Dr. Végzet) néven elhíresült Marc Faber befektetési elemző az alapblog.hu-nak adott interjúban. Magyarországnak Lettország példájának követését ajánlja.

Hosszabb távon sincs esély az érdemi gazdasági növekedésre a nyugati világban, a demokráciák elhalnak, ha nem hoznak egészen radikális takarékossági, megszorító intézkedéseket - véli az interjúban a svájci származású Faber, aki helyesli, ha egy kormány különadókkal sújt pénzintézeteket, viszont drámai hibának tartja az államosítási kísérleteket.

Lettországot kéne követni

Magyarország számára szerinte az a gazdasági túlélés ára, ha – akárcsak Lettország – hagyja leértékelődni a nemzeti valutát, hagyja időlegesen lesorvadni a gazdaságot, vállalva a nagy munkanélküliséget.

Mindez az áldozat szerinte még mindig sokkalta előnyösebb, mint az egyébként valószínűsíthető totális gazdasági összeomlás, pláne a nem kizárható európai kereskedelmi vagy valóságos háború.

Nem Kína húz ki

A Kínában is élő befektetési guru önbecsapásnak, illúzió kergetésnek  tartja, hogy egy sor kormány Kína fejlődésében, az ahhoz való kapcsolódásban látja a kiutat a válságból. Szerinte ugyanakkor a tőzsdéken a következő hetekben lesz ugyan komolyabb fellendülés, de azt a jövő év első felében a jelenlegihez képest is súlyosabb és hosszas sorvadás fogja felváltani.

Marc Faber nemzetközi  tekintélyét az utóbbi évtizedekben az alapozta meg, hogy cikkeiben, tanulmányaiban helyesnek bizonyult világgazdasági,világpiaci prognózisokat tett közzé és ezeknek megfelelő befektetési döntéseket hozott.

Rovatok