Index Vakbarát Hírportál

Leminősítette a CIB anyabankját a Fitch

2011. október 12., szerda 10:11 | aznap frissítve

Szerda reggel lerontotta számos olasz és spanyol bank adósbesorolását a Fitch hitelminősítő, miután múlt héten magukat az országokat is leminősítette.

A döntés Olaszországban érinti a CIB anyabankját, a IntesaSanpaolót, illetve két másik bankot, az UBI Bancát és az MPS-t. A Magyarországon is jelenlévő UniCreditet negatív figyelőlistára helyezte a hitelminősítő. Spanyolországban hat bankot, köztük a Santandert érinti a leminősítés.

A döntéseket elsősorban az országok korábbi leminősítésével indokolta a Fitch, de megemlíti azt is, hogy Európa-szerte növekszik a bankokra nehezedő nyomás.

Múlt héten Olaszország esetében a cég azzal indokolta a leminősítést, hogy az euróövezeti válság intenzívebbé válása nagy pénzügyi és gazdasági sokkot jelent, amely gyengíti Olaszország szuverén kockázati profilját, Spanyolország leminősítésének indoklásában a cég az euróválság intenzívebbé válása mellett kiemeli azt a kockázatot is, amelyet az egyes régiók költségvetési teljesítménye jelent a spanyol kormány konszolidációs erőfeszítéseire.

Tegnap egyébként a Standard&Poor's is lépett, és gyengébb, 3-as helyett 4-es országkockázati csoportba helyezte át a teljes spanyol bankrendszert.

Rovatok