Index Vakbarát Hírportál

Kisebb növekedést vár az EBRD is

2011. október 18., kedd 07:41

Csökkentette tevékenységi területének egészére adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését kedden a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), elsősorban az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásaira hivatkozva.

A közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására húsz éve alakult pénzintézet legújabb, idei negyedik prognózisa szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 4,5 százalék lesz. Az előző, júliusi előrejelzésben az EBRD még javította a működési területére adott növekedési becslését, 4,8 százalékra a májusban jósolt 4,4 százalékról.

A bank az idei első, januári becslésben 4,2 százalékos, az azt megelőző, tavaly októberi prognózisban 4,1 százalékos, a még eggyel korábbi, tavaly júliusban kiadott jelentésében 3,9 százalékos átlagos növekedést jósolt 2011 egészére az általa befektetésekkel segített országcsoportban.

Az EBRD a keddi új előrejelzésen belül az igazán jelentős negatív módosításokat a jövő évre szóló növekedési becslésekben hajtotta végre. A bank 2012-ben a tevékenységi régió egészében az eddigi 4,4 százalék helyett most már csak 3,2 százalékos GDP-pluszt vár, ám a Magyarországot is magában foglaló közép-európai és balti csoportban az EBRD keddi új előrejelzése szerint jövőre mindössze 1,7 százalékos gazdasági növekedés várható. A londoni bank eggyel korábbi prognózisa ebben az országcsoportban még 3,4 százalékos növekedést valószínűsített 2012-re.

Rovatok