Index Vakbarát Hírportál

Orbán szerdán is mehet Brüsszelbe

2011. október 20., csütörtök 21:55 | aznap frissítve

Jövő szerdán is összeülhet az Európai Tanács, mondta a német Bildnek Volker Kauder, a konzervatív kormánypárt frakcióvezetője. A Spiegel által idézett nyilatkozat a német kommentárok szerint a nyílt beismerése annak, hogy nem sikerült, és vasárnapig nem is sikerül már német-francia konszenzust teremteni az eurózóna megmentéséről.

A kérdés az, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap, az EFSF mekkora összeg felett és milyen jogkörökkel rendelkezhet majd. A korábban körvonalazódó megoldást, elsősorban a 440 milliárd eurós összeget felülírta a valóság, az, hogy kiderült, Görögországnak, és részben a görög csőd miatt nehéz helyzetbe került európai bankoknak a korábban számoltnál jóval komolyabb mentőövre lesz szüksége. (Görögország most a 110 milliárd eurós mentőcsomagja 8 milliárdos részletéhez juthat éppen hozzá, miután csütörtök este a görög parlament második körben is megszavazta az újabb megszorításokat.)

A nagyobb összeg, akár kétezer milliárd euró megmozgatására nyújtana lehetőséget Párizs szerint az, ha az EFSF egyfajta bankként működne, és így maga is felvehetne pénzt a kezében levő nem likvid eszközök terhére, így például a mögötte álló állami garanciákra.

A németek viszont veszélyesnek tartják az elképzelést, és egyfajta biztosítóként látnák az EFSF szerepét, azaz fizetésképtelenség esetén várnák el, hogy a végső soron állami pénzekkel kompenzálják a befektetőket. Berlin szerint egy csőd esetén a veszteség első 30 százalékát állná az alap – azaz ha a kötvények értékének csak 60 százalákét fizetné ki mondjuk Görögország, akkor a befektetők (bankok, nyugdíjalapok, stb.) vesztesége csak 10 százalék lenne.

A német DPA hírügynökség úgy tudja, hogy a vasárnapi csúcsot a tervek szerint megtartják, de a végső döntés mégsem ott, hanem egy későbbi találkozón születhet meg. A Die Welt csütörtök délelőtt még azt írta, német kormányzati körök nem zárják ki, hogy elhalasztják a most vasárnapra kitűzött (már eleve egy héttel elcsúsztatott) uniós állam- és kormányfői találkozót. A hírt brüsszeli tisztségviselők nem sokkal később cáfolták a Guardian szerint.

Rovatok