Index Vakbarát Hírportál

December 4-én szavazhatnak a görögök

2011. november 3., csütörtök 00:01 | aznap frissítve

Lesz görög népszavazás, méghozzá az eddig említett lehetséges időpontoknál korábban, december 4-én vagy 5-én – derült ki a szerda esti európai válságcsúcs után tartott sajtótájékoztatón Nicolas Sarkozy francia elnök szavaiból.

A görögöktől ments meg uram

A népszavazás lehetőségét mindenkit meglepve hétfőn este jelentette be Papandreu miniszterelnök. Kedden az európai piacok összeomlottak, délutánra pedig az egész európai politikai elit őrjöngött Athén újabb húzása miatt. A múlt heti eurócsúcs ugyanis éppen arról szólt, hogy milyen, a népszavazáson könnyen elbukó megszorító csomag fejében kaphat újabb átütemezést Görögország. A népszavazás görög belpolitikai okairól itt olvashat részleteket, lehetséges gazdasági következményeiről – mind a görög államcsődöt, mind Európát nézve – itt találja összefoglalónkat.

Angela Merkel német kancellár jelezte, hogy a referendum kérdésének mindenképp Görögország eurózóna-tagságról kell szólnia. Ennek a magyarázata az, hogy így nagyobb az esély a pozitív kimenetre, mint ha a kérdés a tervezett megszorítások elfogadásáról szólna.

„Az igazi kérdés az, hogy Görögország bent marad-e az eurózónában. Mi ezt szeretnénk, de a görög népnek kell döntenie” - tette hozzá Nicolas Sarkozy, aki napközben ultimátumot kezdeményezett: addig ne fizessen senki egyetlen centet sem a mentőcsomagból a görögöknek, amíg azok tudomásul nem veszik, hogy megszorítások kellenek az országban.

Ez a javaslata egyébként lényegében megvalósult: az EU és az IMF segélycsomagjának  következő 8 milliárd eurós részletéhez csak akkor juthatnak hozzá a görögök, ha maradéktalanul végrehajtják a tervezett programot, és nincs több bizonytalanság a referendum körül. Ez azt jelenti, hogy a görög fizetőképességet fenntartó pénzek még  a nagyobb decemberi fizetési kötelezettségek előtt megérkeznek – de csak épphogy.

„Nem ígérhetjük oda az európai adófizetők pénzét addig, amíg a Brüsszelben egyhangúlag elfogadott szabályokat nem tartja tiszteletben Görögország. Amíg ez meg nem történik, sem az EU, sem az IMF nem ad egy centet sem” – közölte Sarkozy.

Ugyanakkor Angela Merkel azt is jelente, hogy felgyorsítják az eurósáncról (EFSF) szóló megállapodás életbe léptetését. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eurózóna felkészül arra a lehetőségre is, hogy a görögök kilépnek.

A csúcsról és előzményeiről részletesen itt olvashat.

Lagarde: Az eltökéltségen múlik

A Görögország érdekében elfogadott pénzügyi mentőcsomag "határozott" alkalmazását kérte Európától szerda este Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója.

"Az európai partnerek határozottságán és eltökéltségén múlik az október 27-én hajnalban elfogadott megállapodás életbe lépése, és az elkerülhetetlenül felmerülő akadályok leküzdése" - mondta az IMF-vezér a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport, a G20-ak munkaadói szervezeteinek vezetőivel Cannes-ban folytatott megbeszélésének szünetében.

"Természetesen lesznek akadályok az úton, néha nagyok is" - ismerte el Lagarde a Görögország megsegítését célzó európai pénzügyi mentőcsomagról tervezett népszavazásra utalva, amely bizonytalanná tette magát a mentőcsomag megvalósíthatóságát. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ritkán látott még ekkora elszántságot az összehangolt fellépésre".

(MTI)

Rovatok