Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul csökkent az eurókamat

2011. november 3., csütörtök 14:08

Csütörtökön 0,25 százalékponttal 1,25 százalékra csökkentette irányadó rátáját az Európai Központi Bank. A döntés óriási meglepetést okozott, hiszen az elemzők többsége tartásra számított, leghamarabb decemberre vártak csökkentést. A Bloomberg által megkérdezett 55 szakértő közül mindössze hatan mondták, hogy csökkentést várnak. 

A legutóbbi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón Jean-Claude Trichet ráadásul semmilyen kommunikációs eszközzel nem készítette elő a mai csökkentést.  

 Az EKB 2011-ben kétszer emelt az euróövezeti kamatszinten, az inflációs nyomásra hivatkozva előbb áprilisban, majd júliusban is 25 bázispontos kamatemelés mellett döntött. Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának ülését most először vezette Mario Draghi, az EKB november elsején kinevezett elnöke.

Az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programja (SMP) természeténél fogva "ideiglenes", "korlátozott mértékű" és kizárólag a "monetáris politika hatékonyabb átvitelét szolgálja" - mondta Mario Draghi, az EKB elnöke a szervezet kormányzótanácsának kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön.

A szakember az euróövezeti válsággal kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy a tagállamoknak megingathatatlan elkötelezettséget kell mutatniuk adósságuk teljesítésére. Az euróövezet egészének stabilitásának biztosítása érdekében a tagállamok kormányainak végre kell hajtaniuk a költségvetési konszolidáció helyreállítására vállalt intézkedéseket, egyes országok irányítóinak akár további lépések meghozatalára is fel kell készülniük - tette hozzá.

Draghi kérdésre válaszolva elmondta: nem külső segítségben kell reménykedni. A versenyképesség helyreállítása és a gazdasági gondok megoldása érdekében a tagállamoknak maguknak kell reformokat végrehajtaniuk - hangsúlyozta a közgazdász. Az EKB elnöke újságírói érdeklődésre leszögezte: az EKB pénzügyi helyzetét nem veszélyeztetik az általa birtokolt állampapírok.

Rovatok