Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön az európai recesszió

2011. november 7., hétfő 12:31

Egyre fenyegetőbbé válik a recesszió az eurózónában: mai hírek szerint több mint kétéves mélypontra süllyedt az euróövezet gazdaságába vetett befektetői bizalom, miközben a kiskereskedelmi forgalom a vártál jobban csökkent, immár 1,5 százalékos visszaesést mutatva tavalyhoz képest.

A befektetői bizalom hanyatlásáról szóló adatokat a berlini Sentix gazdaságkutató közölte hétfőn. A mintegy kilencszáz professzionális befektető megkérdezése alapján számított bizalmi mutató utoljára a pénzügyi válság csúcsán, 2009 nyarán volt olyan alacsony, mint most. Az index - ami már négy hónapja folyamatosan csökken - mínusz 21,2 pontra esett novemberben az októberi mínusz 18,5 pontról.

Romlott a jelenlegi helyzet megítélésének az almutatója is, viszont a következő hat hónapban várható folyamatok megítélését tükröző index gyakorlatilag nem változott az előző hónaphoz képest.

A hozzáállás a baj

A Sentix elemzői megállapították: a megkérdezett befektetőket elbizonytalanítja az európai adósságválság elhúzódása, a tőzsdék gyenge szereplése, valamint a politikusoknak és a bankároknak a válsághoz való hozzáállása.

"Ez azt jelenti, hogy európai szinten intenzíven számítanunk kell egy küszöbönálló recesszióra" - mondták az elemzők. A berlini Sentix összetett befektetői hangulatmutatója az első negyedévben folyamatosan emelkedett, márciusban már 17,10 ponton, jóval a gazdasági válság előtti szint felett volt.

A Japánban történt márciusi hármas katasztrófa, az észak-afrikai, közel-keleti átalakulás és a kőolaj drágulása azonban megviselte a befektetőket, majd az euróövezeti adósságválság elmélyülése még tovább rontotta a hangulatot. A Sentix mutatója így április óta fokozatosan csökkent.

Szenved a kereskedelem

Egy másik rossz hír, hogy az Eurostat közlése szerint a vártnál jobban csökkentek a kiskereskedelmi eladások szeptemberben az euróövezetben.

Május óta most először mértek csökkenést a szektorban, mégpedig az előző hónaphoz képest 0,7 százalékot, szemben a Reuters hírügynökség által szakértők körében végzett felmérés mínusz 0,1 százalékos átlagával. A 27 tagú EU-ban a kiskereskedelmi értékesítések 0,3 százalékkal csökkentek szeptemberben.

Éves összevetésben az euróövezeti kiskereskedelmi eladások 1,5 százalékkal, az EU-ban pedig 0,8 százalékkal csökkentek szeptemberben. Németországban 0,4 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások szeptemberben augusztushoz képest, Franciaországban viszont 0,6 százalékkal csökkentek.

Az élelmiszer- és élvezeti cikkek értékesítése stagnált szeptemberben, az egyéb cikkek értékesítése pedig az üzemanyagok kivételével 0,8 százalékkal csökkent az euróövezetben.

Rovatok