Index Vakbarát Hírportál

Hová tűnt a brókercég pénze?

2011. december 5., hétfő 00:31

Jon Corzine, az MF Global vezére várhatóan nem szolgál majd hasznavehető információval arról, hová tűnt az október végén csődbe ment brókercég ügyfeleinek számláiról azok megtarkarítása.

„A 24/7 Wall Streeten szerint ez nem csak azért probléma, mert a volt vezérigazgató hülyére veszi a jogtalanul elköltött befektetések ügyében nyomozó kongresszusi bizottságot, hanem azért is, mert veszélyes precedenst teremthet a Wall Street-i brókercégek számára" - írja az ecoline.hu. A lap szerint ha nem sikerül maradéktalanul kárpótolni az MF ügyfeleit, annak a jövőre nézve súlyos következményei lehetnek.

Az MF Global amerikai brókercég október végén dőlt be, miután nem tudta tovább finanszírozni a dél-európai állampapírpiacokon megnyitott veszteséges pozícióit. A brókercég bedőlése, amely a nyolcadik legnagyobb csőd volt az USA-ban óriási vihart kavart azt követően, hogy kiderült, az MF Global ügyfeleinek elkülönített számláin lévő készpénzt is felhasználta a brókercég arra, hogy a pozícióit fedezze. Az MF óriási olasz állampapírpiaci kitettséget vett magára, majd mikor ez az olasz csődről szóló spekulációk során kiderült, hitelezői elfordultak tőle.

Az MF Global felszámolásával megbízott csődbiztos legújabb jelentése szerint akár 1,2 milliárd dollár is hiányozhat az ügyfelek számláiról. Amikor az MF október végén csődvédelmet kért, 42 millió dollárnyi mozgótőkével rendelkezett.

A csődvédelmi eljáráshoz benyújtott adatlap szerint a legjelentősebb hitelezők a JP Morgan Chase 1,2 milliárd dollárral, illetve a Deutsche Bank Trust Co. 690 millió dollárral. Mindkét társaság letétkezelőként van feltüntetve, ők bonyolították ugyanis az MF Global mögöttes kötvénykibocsátásait. A nagyobb hitelezők között szerepel a CNBC is, a csaknem 845 ezer dolláros követelés mögött a hírcsatorna közlése szerint hirdetési díjak állnak.

Rovatok