Index Vakbarát Hírportál

Írország adósságrendezést kér a paktumért cserébe

2011. december 18., vasárnap 17:38 | aznap frissítve

Adóssága egy részének átrendezéséhez kötné az eurozónát megmentő paktum aláírását Írország. A kérdésről szinte biztosan népszavazást kell tartani, ennek sikere nagyban múlhat azon, hogy enyhítenek-e az ír gazdaságot bénító adósságválságon a törlesztések halasztásával.

Adósságai egy részének átrendezéséhez köti az euró megmentésére kitalált közös költségvetési politikáról szóló paktum aláírását Írország. "Nem nyerő az az elképzelés, hogy megállapodás nélkül, adósságunk jelentős átrendezése nélkül népszavazást tudunk rendezni. Mielőtt föltesszük a kérdést, ezt meg kell oldani" - jelentette ki Brian Hayes ír pénzügyminiszter-helyettes a Sunday Business Post ír gazdasági lapnak.

"Törlesztjük az adósságunkat, ez nagyon fontos üzenet. De hosszabb lejáratot akarunk, hogy be tudjuk indítani a gazdaságot, és 2-3 százalékos növekedést érhessünk el" - mondta.

Az EU legutóbbi, december 9-én zárult csúcsértekezletén megállapodás született a közös gazdasági kormányzás, a tagállami költségvetés-készítés és az államadósság-kibocsátás erősebb központi - azaz európai bizottsági - ellenőrzésében és felügyeletében, illetve a szabályszegok szankcionálásának szigorításában. A 17 euróövezeti ország vállalta, hogy erről kormányközi egyezményt ír alá, és a remények szerint a paktum jövő tavasszal életbe léphet.

Írország az első euróövezeti ország, amely gazdasági feltételekhez köti a csatlakozást. Korábban Finnország jelezte, hogy ragaszkodna az egyhangú döntéshozatalhoz a javasolt többségi megoldás helyett - amely éppen a kisebb euróországok ellenállását hivatott letörni.

EU-beli szakértok szerint a kormányközi megállapodás már márciusban életbe léphet, ha január végéig legalább kilenc aláíró országban törvénybe iktatják a legalább 17 közül. Ezek szerint az ír ratifikációra nincs égető szükség, azonban Írország esetleges kimaradása hosszabb távon bizonyára nehezítené az euróövezeti rendtartást.

Rovatok