Index Vakbarát Hírportál

Nem világrekord a magyar minimálbér-emelés

2011. december 27., kedd 08:20 | aznap frissítve

A Kína délnyugati részén fekvő Szecsuán tartományban 23,4 százalékkal emelik a minimálbért a helyi hatóságok, hogy a gyorsan növekvő megélhetési költségek ellenére vonzóvá tegyék a helyi munkavállalást - írja a Napi Gazdaság az Új Kína állami hírügynökség nyomán. Arányaiban ez az emelés nagyobb, mint a magyar minimálbér növelése: nálunk nagyjából 20 százalékkal emelkednek a legalacsonyabb keresetek.

A Szecsuánban jövő év első napján életbe lépő intézkedés hatására a havi alapbér 800-1050 jüanra (29 700-39 000 forint) nő, közölte a helyi társadalombiztosítási és humánpolitikai hivatal.  A tartomány az egyik legnagyobb célpontja az iparosodott tengerparti városokba irányuló munkaerő-vándorlásnak, ám az elmúlt két évben – az egy gyermek vállalását ösztönző kormányzati politika hatása miatt – visszaesett a munkaerő-kínálat, ami gondokat okozott a küldő és a fogadó oldalon is.

A pekingi vezetés 13 százalékos minimálbér-emelést javasolt a helyhatóságoknak, ám 21 tartomány és autonóm régió vezetése döntött úgy, hogy átlagosan 22 százalékkal növeli a legalacsonyabb fizetést.

Hivatalos becslések szerint Kínában a következő öt évben évente legalább 13 százalékkal nőhet az átlagos minimálbér. Az emelkedő munkaerőköltség miatt sok feldolgozóipari cég már nem Kínában, hanem Vietnamban, Kambodzsában és Bangladesben keres helyet új üzemeinek.

Rovatok