Index Vakbarát Hírportál

Nem hagyják magukra a régiós bankokat

2012. január 18., szerda 08:09

A nemzetközi pénzintézetek tegnap Bécsben elkötelezték magukat amellett, hogy szükség esetén külső pénzügyi támogatást adnak a régióban tevékenykedő bankoknak, amivel megelőzhetik a források elapadását és az ezzel járó hitelválságot - tudósított a Bloombergre hivatkozva a Napi Gazdaság.

A bankok az Európai Bankhatósághoz (EBA) benyújtandó újratőkésítési terveik készítésekor elemzik annak kelet-európai tevékenységükre gyakorolt hatását és a kezdeményezés résztvevői javítják a küldő és fogadó országok hatóságai közötti információcserét. A fogadó országok pénzügyi hatóságai pénzpiacaik lehetőségeihez mérten segítik a bankokat a helyi források felhajtásában, hogy csökkentsék függésüket a külföldi tőkebeáramlástól.

A nemzetközi pénzintézetek, a jelentős kelet-európai érdekeltségekkel rendelkező nyugat-európai kereskedelmi bankok, az érintett országok központi bankjai, kormányai és az uniós intézmények képviselői újjáélesztik a 2008-2009-es bécsi kezdeményezést, hogy megelőzzék az adósságválság káros hatásainak tovagyűrűzését a 2004 után csatlakozott uniós országokra - jelentette be az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A felek azért ültek újra tárgyalóasztalhoz Bécsben, hogy megbeszéljék, miként egyeztethetnék erőfeszítéseiket - derül ki az EBRD közleményéből. Az Európai Bizottság Bécsi kezdeményezés 2.0-ként hivatkozott az eseményre.

A nyugat-európai pénzintézeteknek az új szabályozási környezetben javítaniuk kell tőkemegfelelési mutatójukat, amit vagy új tőke bevonásával, vagy eszközeladásokkal tehetnek meg. Ez azzal járhat, hogy csökkentik kelet-európai leányaik forrásait, aminek súlyos következményei lehetnek, mivel a régió bankpiacának háromnegyede nyugat-európai pénzintézetek kezében van. Az olasz UniCredit (a térség legnagyobb külföldi hitelezője), illetve az utána következő osztrák Erste, illetve Raiffeisen számottevő  tőkeemelésre kényszerül az új szabályok miatt, ám ennek ellenére kijelentették, hogy elkötelezettek maradnak a kelet-európai piac iránt.

A bécsi kezdeményezés résztvevői
- hitelező nyugat-európai kereskedelmi bankok
- nyugat- és kelet-európai központi bankok és kormányok
- Európai Bizottság (EB)
- Európai Bankhatóság (EBA)
- Európai Újjáépítési és Fejlesztési bank (EBRD)
- Európai Beruházási Bank (EIB)
- Európai Központi Bank (ECB) mint megfigyelő
- Nemzetközi Valutaalap (IMF)
- Világbank
 Forrás: Wall Street Journal

A bécsi kezdeményezés résztvevőit ugyanakkor aggasztják az olyan jelenségek, mint az osztrák kormány tavalyi döntése, amely a helyben gyűjtött források 1,1-szeresében limitálta az ország bankjainak kelet-európai hitelkihelyezéseit. Bécs így akarta védeni az osztrák államkötvények minőségét, amelyeket az ország bankjainak kelet-európai kitettsége miatt ítélnek kockázatosnak a befektetők. Az osztrák bankok összesen 266 milliárd eurót fektettek be a régióban. (A Standard & Poor's részben épp erre hivatkozva vette el a legjobb, azaz AAA besorolást pénteken más euróországok mellett Ausztria szuverén devizaadósságától is.)

Rovatok