Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia recesszióba eshet

2012. január 23., hétfő 16:17

Nagy a veszélye annak, hogy 2012-ben recesszióba jut a szlovák gazdaság, a visszaesésnek az első félévben nagyobb az esélye, írta a Szlovák Üzleti és Ipari Kamara (SOPK) felmérésére hivatkozva hétfőn a SITA hírügynökség. A SOPK szerint a gazdasági fejlődés várható visszaesése elsősorban az euróövezet gazdasági teljesítményének lelassulásával hozható összefüggésbe.

A kamara előrejelzése szerint Szlovákiában az idén várhatóan visszaesést lesz majd az ipari termelés növekedésében is. Ez a mutató a kamara vélekedése szerint 2012-ben 4 százalékos emelkedést mutat majd, ez csak fele a 2011-ben tapasztaltnak.

A SOPK szerint Szlovákiában lassul majd a háztartások fogyasztói kiadásainak emelkedése. Mivel a kamara elemzése szerint a várható kiadásnövekedés jelentős része az áremelkedésekhez köthető, ez nem fog megmutatkozni a fogyasztásnövekedés terén.

A kamara a foglalkoztatottsági arány javulásának is csekély esélyét látja. „Az eurózóna gazdasági fejlődésének aktuális rizikói mellett és figyelembe véve, hogy a szlovákiai helyzet milyen szorosan kötődik ezekhez a változásokhoz, a foglalkoztatottság stagnálását Szlovákiában pozitív jelenségként lehetne értékelni” – szögezte le állásfoglalásában a kamara.

Szlovákia gazdaságának teljesítménye utoljára 2009-ben csökkent, 2010-ben és 2011-ben a GDP ismét növekedett.

Rovatok